0

У правата на френския град Амиен, който е роден на президента Еманюел Макрон, поиска от певицата Мадона да им предаде картина, която се смята, че е била изгубена там по времето на Първата световна война.

Въпросното произведение на изкуството е купено от певицата за 1,3 милиона долара на търг през 1989 г. в Ню Йорк и е на художника Жером-Мартин Ланглоа. To изобразява римската богиня на лова Диана, влюбена в пастир с ненадмината красота.

Освен това картината има необикновена история. Завършена през 1822 г. по поръчка на Луи XVIII за един от салоните във Версайския дворец. Платното става собственост от Френската република през 1873 г. и се пази в музей в Амиен до 1918 г., когато германците бомбардира града. Тогава картината изчезва и французите се опасяват, че е унищожена, докато не се появила идентична на нея на търг в Ню Йорк през 1989 г.

Едва през 2015 г. куратор от Амиен забелязва, че картина, висяща в дома на поп иконата Мадона, много наподобява на въпросното произведение на изкуството. Музеят в Амиен е подал правна жалба за кражба срещу неизвестни лица, но според кмета на града това не трябва да тревожи Мадона. „Няма да оспорваме по никакъв начин собствеността на това произведение. Но имайте предвид, че ние сме кандидати да бъдем Европейска столица на културата през 2028 г. Така че бих искал, ако по този повод през 2028 г. Ако бихте могли, да ни заемете вашата картина, така че жителите да могат да преоткрият тази творба и да й се насладят“, каза Фуре.