0

- Джеймс, кой е най-големият мит за това да си илюзионист?

- Един от най-големите митове за това да си илюзионист е, че всичко е свързано със свръхестествени сили или магически способности. 
В действителност илюзионистите разчитат на ловкост, много внимателно планирани техники и дълги часове репетиции, за да създадат илюзия. Става дума повече за умения, практика и разбиране на човешкото възприятие, отколкото за нещо мистично.

- Бихте ли изпълнили магически трик, генериран от изкуствен интелект? Каква е ролята на съвременните технологии във вашите изпълнения?

- Съвременните технологии играят важна роля в магическите изпълнения, като предлагат нови начини за заблуда и забавление. Например магьосниците използват специално създадени приложения, добавена реалност и дори дронове, за да създадат ефекти, които биха били невъзможни преди няколко години. Технологията може да помогне с прецизност, време и създаване на илюзии, които са по-сложни и по-трудни за откриване. Въпреки това същността на магията – ангажирането и изненадата на публиката – все още зависи от креативността, умението и шоуменството на магьосника. 

- Има ли трик, който бихте искали да направите? Колко време ви трябва, за да научите нов такъв?

- Ако можех да създам нов трик, той вероятно би включвал да накарам предмет от нашето ежедневие, като например смартфон, да изчезне напълно и след това да се появи отново някъде напълно неочаквано, като във вътрешността на запечатан пакет или дори в блок лед. Този трик ще съчетае технологията с традиционната ловкост на ръцете, за да създаде изненадващ и запомнящ се момент.

Що се отнася до изучаването на нов трик, това зависи от сложността му. Простите номера може да отнемат само няколко часа или дни, за да научите основите му, но овладяването на по-сложните илюзии може да отнеме седмици или дори месеци. Не става въпрос само за изучаване на движенията, но и за усъвършенстване на времето, представянето и погрешното насочване, за да направите трика наистина убедителен.

- Бихте ли ни превели през вашия творчески процес, когато разработвате нов трик?

- Както споменах - разработването на нов трик може да отнеме седмици, месеци или дори години в зависимост от неговата сложност и опита на магьосника. Това е комбинация от креативност, технически умения и артистичност на изпълнението. Моят процес обикновено се състои от 8 последователни стъпки.

Вдъхновение: Започва с идея, която може да дойде отвсякъде в нашето ежедневие – филм, разговор или дори просто да наблюдавате света около вас. Целта е да се измисли нещо, което наистина да изненада и забавлява публиката.

Концептуализация: След като имате идея, започвате да обмисляте как може да работи трикът. Това включва мислене за това какво ще види публиката спрямо това, което всъщност се случва зад кулисите. Можете да скицирате идеи или да запишете различни подходи.

Проучване: Преди да се потопите, важно е да проучите съществуващите трикове, за да сте сигурни, че идеята ви е оригинална или да видите дали има известен метод, който може да бъде адаптиран. Това може да включва четене на магически книги, гледане на представления или консултации с други илюзионисти.

Развитие на метода: Това е мястото, където разбирате механиката на трика. Можете да експериментирате с различни реквизити, да практикувате ловкост на ръцете или да проектирате специални трикове. Ключът е да се намери метод, който е надежден и измамен.

Практика: След като имате метод на работа, вие практикувате - отново и отново. Тази стъпка е от решаващо и ключово значение, защото там прецизирате времето си, научавате ефективно изпълнение на номера и карате трика да се чувства естествено.

Презентация: След като заковете механиката, се фокусирате върху това как да представите трика пред публика. Това включва обстойно описване на номера, вземане на решение за вашия модел (историята или диалога, които ще използвате) и усъвършенстване на вашето сценично присъствие. Целта е трикът да бъде увлекателен, а не просто впечатляващ.

Тестване и обратна връзка: Преди да изпълните трика в шоу на живо, е полезно да го изпробвате и покажете на малка аудитория, като приятели или колеги магьосници. Те могат да предоставят обратна връзка за това какво работи и какво не, като ви помагат да усъвършенствате трика допълнително.

Изпълнение: И накрая извеждате трика пред публика на живо. Изпълнението пред аудиторията ви позволява да видите как хората реагират в реално време и можете да промените трика въз основа на тези преживявания.

- Как се справяте, когато даден трик не върви по план по време на шоу на живо?

- Дори опитни магьосници понякога допускат пропуски, но как ще се справят да изиграят дефекта в ефект и потенциалния неуспех в незабравим момент, зависи изцяло от опита на илюзиониста. Ключът е да запазите ангажираността на публиката и да гарантирате, че шоуто продължава!

- Ако можехте да използвате магия, за да разрешите един ежедневен проблем или да улесните живота си, каква би била тя? 

- Ако можех да използвам магия за разрешаване на ежедневен проблем, вероятно бих избрал да създам „самоорганизиращо се“ заклинание за бъркотията и хаоса. Представете си, че махате с ръка и всичко в дома ви – хартии, дрехи, произволни предмети – незабавно се сортират, връщат се на мястото си и пространството е безупречно. Това ще спести толкова много време и ще намали стреса, правейки живота ни много по-лесен.

- Има ли нещо, с което не бихте направили магически трик? 

- Вероятно бих избягвал да правя магически трикове с всичко, което може да представлява реална опасност за публиката или за живи животни в ситуации, в които безопасността им не може да бъде гарантирана. Освен това бих се отклонил от използването на лични вещи или чувствителни теми, които могат да накарат някого да се чувства неудобно. Целта на магията е публиката да се забавлява и учудва, а не да причиняваме вреда или стрес.

- Кое е най-изненадващото място или ситуация, в която сте правили магия, и как се оказа? 

- Едно от най-изненадващите места, на които съм правил магия, е в градския транспорт, карайки монета да изчезне, докато разговарях с пътник във влака. Представянето в непланирана ситуация наистина може да озари и усмихне деня на случаен човек.

- Ако не бяхте магьосник, какво щяхте да правите? 

- Ако не бях магьосник, мисля, че щях да работя в областта на психологията, защото и магията, и психологията се въртят около разбирането и влиянието върху ума. Точно както магията създава илюзии, като си играе с възприятието и вниманието, психологията се концентрира върху това как хората мислят, чувстват и се държат. И двете области са за отключване на мистериите на човешкия ум, независимо дали чрез магически трик или помагате на някого да разбере мислите си.

- Как пазите тайната на илюзиониста? Имате ли таен бележник или сейф? 

- Пазенето на тайната на магьосника е от решаващо значение. То запазва магията и чудото за публиката. Разкриването на триковете зад илюзиите може да развали изживяването и да премахне очарованието. Мистерията е голяма част от това, което прави магията толкова завладяваща и вълнуваща. Имам тефтер, който пътува навсякъде с мен. Това е чудесен начин да следя вдъхновенията и идеите си, които имам през ежедневието.

- Сънувате ли фокуси?

- Да, някои идеи са произлезли от сънища. Никога не съм сънувал пълния процес на създаване на даден фокус, но използвам това, което мога да си спомня, за да положа основите. Например една идея, която ми дойде насън, беше левитиращата свещ.

- Измислили ли сте собствен магически трик?

- Да, много трикове, които съм създал, са мои собствени. Понякога се наслаждавам на творческия процес точно толкова, колкото и на изпълнението на завършения трик пред публика. Любимото ми изобретение беше базирано на чудовището на Франкенщайн, където двама помощници ме изграждаха от части и аз оживявах.

- Ако трябва да направите трик за Доналд Тръмп, какъв би бил той?

- Ако трябва да създам магически трик специално за Доналд Тръмп, бих могъл да проектирам нещо, което ще се съчетае добре с познатите му личностни черти или публичен образ. Например трик, при който купчина документи магически се реорганизира в съвършено подредена купчина, може да бъде хумористично намигване към хаоса, често свързван с политиката. Идеята би била да се създаде нещо безгрижно, което да си играе с неговата личност по начин, който да забавлява както него, така и публиката.

- Кое е следващото голямо представление за вас? Какво да очакват зрителите в София?

- C’est la Magie ще бъде най-голямото шоу в магията! Уверете се, че не пропускате шанса си да видите 5 от най-големите илюзионисти в света на живо на сцената в зала 1 на НДК, преди да изчезнат!

Това е той:

- Грабва журито на Britain's Got Talent със своята ловкост и ги оставя невярващи на очите си, а епизодът с кастинга му е гледан над 100 милиона пъти в Youtube 

- Обича да си „играе“ с огъня и изпълненията му са разпознаваеми със своята зрелищност и напълно необяснимите физически трансформации

- Предлага собствен прочит на най-опасните трикове на легендарния Худини

Магическото шоу C’est la Magie добавя две допълнителни представления на 5 и 6 октомври на обяд от 12 часа в зала 1 на НДК, след като билетите за първоначално обявените спектакли се изчерпват за рекордно кратко време. 

Петимата най-успешни световни илюзионисти — Луис де Матос, Дарси Оук, Джеймс Мор, Енцо Уейн и Ю Хо-Джин, завладяват София със своя неповторим талант, невиждани досега илюзии и магия отвъд границите на реалността. C’est la Magie е преживяване, в което реалността флиртува с необикновеното и невъзможното - спектакъл, който съчетава грандиозна илюзия, хумор, музика, специални ефекти и модерни технологии. Екип от над 100 човека пристига в София след старта на европейското турне на шоуто в Атина и Белград, за да покани деца и възрастни да избягат в свят на мечти и чудеса.

Илюзионистите вече са в активни репетиции, за да покажат най-доброто, на което са способни, пред българската публика. Съвсем скоро ще бъде разкрито и кое известно българско лице ще застане рамо до рамо с петимата майстори на магията като водещ на шоуто.