0

М аксим Генчев предизвиква на дуел живеещия в Канада режисьор на анимационни филми („Сляпата Вайша“) Теодор Ушев, а причината е спор за филма „Триумф“, който е БГ предложението за Оскарите.

Пред „Телеграф“ режисьорът на филмите за Ботев и Левски заяви: „Тео Ушев да си избере оръжие - ако ще и атомно да е, аз ще изляза само с шамари! Видях го на снимка, височък е – много е лесен надолу. Ще го опукам, ако трябва!“.

Роза

„Триумф“ бе показан на завършващия днес във Варна фестивал „Златна роза“. Максим Генчев не хареса филма и го написа във Фейсбук. Теодор Ушев отговори: „Филмът беше селектиран на един от най-големите и важни фестивали в света (Торонто). Мислите ли, че хората от селекционната комисия са по-неграмотни и глупави от вас? Вие кой сте? Какъв сте? Какво сте постигнал? Кой филм сте направил? Ерго - на червеите мястото им е в калната дупка. След тях нищо не остава и живеят кратко. Ясен ли съм?“.

Максим Генчев отвърна: „Тео Ушев иска в дупка да ме вкара и да живея кратко. Какво кратко?! Аз ставам на 70 в събота!“.

Царичина

Максим Генчев обясни пред „Телеграф“: „Киното е като любовницата – за едни е муза, за други е парцал. Не е математическа задача да има един отговор. Затова се появяват спорове. Мисля, че в детската градина Тео като е бил, са го заливали със супа по главата и той прави от думите супа, с която залива хората. Въпрос на възпитание. Това си е негов проблем“.

След това актьорът режисьор добави: „Гледах „Триумф“. Филмът е много посредствен. Към тая дупка в Царичина човек трябва да се отнася много предпазливо. Баба Ванга предупреди, че голямо зло чака всеки, дръзнал да се рови. Аз съм малко суеверен. Виждам, че те отгоре-отгоре се занимават, много евтин хумор, с който се подиграват на социализма. Да се прави филм, един милион да се дават пари – това е абсолютна катастрофа! Усвояване на пари, това е схемата в НФЦ. 30% се дават на хората, които са дали проекта, 30% отиват по фестивали, където да им се дават награди, и за 100–200 хиляди се прави някаква дивотия, която отчитат като филм. Не дават нито един независим филм да изскочи. Ето, този филм, „Не затваряй очи“, хората вървят по Варна и плачат. Аз го гледах и на седмата-осмата минута ме напънаха сълзи. То е, защото събуждат добротата у хората. Влади Въргала, когото го знаем като комик, ами той направи изключителна драматична роля! Ники Урумов играе свещеник, невероятен е! Филмът е много мощен, съвсем друга култура е. Но за тоя филм не се казва нищо!“.