0

М аратонките на Камен Донев вече са в музея, обяви пред „Телеграф“ директорът на пловдивския театър Кръстю Кръстев. От две години той и екипът му работят по музейна експозиция в сградата на културната институция и днес тя вече е факт. Първият експонат, който веднага привлича вниманието, са маратонките на Камен Донев. Спортните обувки са от известна марка и са били лично притежание на актьора. С тях той е започнал да играе представлението си „Лекция №1 за народното творчество“ и е изкарал цели 250 спектакъла с тях.

Пищов

До маратонките на Камен Донев е композирано куфарчето с гримове на актьора Георги Пеев. „Това е дядо ми. Повечето от експонатите са от лични колекции, предоставени специално за музея. Едно време актьорите сами са се гримирали за представления, затова виждаме мустаци, уголемени вежди, бои, които са били нужни за изграждането на образа“, обясни пред „Телеграф“ Никола Боев от Драматичен театър – Пловдив. Ефектна корона е била използвана в цели два спектакъла на трупата през годините, а пистолетът е оловна отливка на истински пищов и е участвал в много постановки. Костюмът от „Крал Лир“ е дело на руската сценографка Ирина Кружилина, която по настоящем живее в САЩ и с него актьорът Петър Тосков е играл Бургундският херцог в спектакъла на Стайко Мурджев. Дамският костюм е от спектакъл на същия режисьор - „Евридика в подземния свят“, дело е на Марина Райчинова и с него е играла актрисата Радина Думанян, позната като д-р Биляна Захариева от хитовия сериал на NOVA “Откраднат живот“.

Печат

В музея има и шкаф с чекмеджета, в който се пазят оригинали и реплики на документи на театъра като поздравителна телеграма от цар Борис ІІІ, театрална програма от 1920 г., пиеса на Николай Масалитинов, в която той е отбелязал с молив кой какво играе, първия печат на театъра със символите на вяра, надежда, любов, писма между актьори. Има и летопис с всичките над 1500 постановки, изиграни на сцената на пловдивския театър. Отделена е VR зала, в която ще може да се види първият театър под тепетата „Люксембург“, който е изгорял и в момента се строи виртуално. Актьорите от първата трупа пък са увековечени в огромна стена снимка, направена от 6000 архивни фотоса.