0

П ървата дама на българската естрада Маргрет Николова отпразнува 95-годишния си юбилей на 10 октомври 2023 г. с изпълнение на „Старите песни“, разкри пред „Телеграф“ самата тя.

„Много приятно беше, на трапеза, по български. Синът и снахата бяха поканили техни приятели. Малко попяхме, повечко хапнахме и пийнахме“, сподели голямата певица, която в последните години живее в Трън. На въпроса какво е изпълнила на гостите си, тя направо запя: „Ах, тия стари песни“... „Това е песен на Йосиф Цанков по стихове на Димитър Василев, която направихме за един юбилей на Йожи и стана голям шлагер навремето“, добави Маргрет.

Сън сънувах

Друга песен, без която не минава нейно тържество или концерт, е „Сън сънувах“ на композитора Атанас Бояджиев и поета Богомил Гудев. „Тя спечели първата голяма награда на „Златният Орфей“ през 1969 г. Вечерта Генко Генов организираше зрелища за гостите и беше поканил нестинари. Наско Бояджиев си събу обувките и мина през жаравата като нестинар. После каза, че кракът трябва да е специално извит, за да може да мине невредим през огъня. Негова е идеята да направим песента в дует, той предложи да е с Кирил Семов, а се оказа, че и гласовете ни много си пасват. Сега вдовицата на Генко Генов – Дариана, ми се обади да ме поздрави, Йорданка Христова също, Мими Николова винаги е първа, тя е много ранобудна“, сподели Николова.

Внимание

Изненадало я обаждането на народния певец и водещ на „Иде нашенската музика“ по БНТ Даниел Спасов. „Отдавна не се бяхме чували с него, а много сме пътували навремето по концерти. Беше приятно да си спомним за общите ни преживявания. Даже на моменти се случваше – моят телефон звъни, на сина ми на телефона ме търсят да ме поздравят и почнах да се обърквам с кого говоря. Но пък е много хубаво. Ние, старите, вече не искаме нищо друго, освен внимание. Ето, сега слушам младите певци по телевизията. Гласовити деца, но нямат култура на пеене, нито отношение към текста. Гледат да изявят гласа си, а не какво и как пеят. В това отношение Мария Илиева много харесвам“, каза още легендата.

Икона и две хъскита я пазят в Трън

„Иконата на Богородица над главата ми ме пази. Подари ми я за 90-годишнината Оля ал Ахмед, дъщерята на Ваня Петкова - авторката на стиховете на „Любовта на юнгата“. Често й се моля, много уважавам Богородица като майка – какво е преживяла, за да не може да помогне на сина си, разпънат на кръста, и сега изтръпвам, като се сещам. А пред къщата в Трън ме пазят две хъскита – наблизо е трасето на мигрантите към Сърбия и във всеки двор наоколо има поне по едно куче“, споделя Маргрет Николова. Времето си основно прекарва в хоризонтално положение и гледа много телевизия – предпочита каналите за класическа музика, тъй като самата тя е завършила класическо пеене, преди да стане основателка на естрадата с Ирина Чмихова, Мария Косева, Нора Нова, Лиана Антонова, Лени Вълкова, Мими Николова, Димитър Йосифов, Георги Кордов. Обожава ариите на Далила и Кармен, дори една от правнучките й е кръстена на героинята от операта на Бизе. „През лятото гостувах на внучката в Бистрица и събрахме всички правнуци – най-големият е Виктор, към 15-годишен, след това са Дамян, Ема и Кармен, а най-малката е Лора, на любимата на Яворов и е само на 2 г.“, радва се кръстената на Грета Гарбо любимка.