0

М айката на Иван Вазов е най-новата роля на голямата ни актриса Мария Стефанова, разкри пред „Телеграф“ самата тя.

Спектакълът „Нова земя“ е драматизация на недобре познатия роман на автора на „Под игото“, направена от Юри Дачев. В него са включени мотиви от „Чичовци“ и „Казаларската царица“, режисьор е Бина Харалампиева. „Играя майката на Вазов, но по-скоро е събирателен образ на българската майка“, сподели Мария Стефанова. Следващото представление е на 22 октомври и тя кани читателите на „Телеграф“.

Съвети

„Нова земя“, както и още няколко спектакъла са посветени на двете годишнини на патрона на първата ни трупа – 170 г. от рождението и 100 г. от загубата на писателя, смятан Патриарх на българската литература. „С колеги записахме „Театърът чете Вазов“, многократно излъчвани в ефира на БНТ. Освен „Нова земя“, направихме и „Народът на Вазов“ - на един много талантлив пловдивски драматург Александър Секулов, режисьор е Диана Добрева. От там имам едно любимо изречение - „България отвсякъде граничи с нас“, разказва Мария. Тя вече се е срещнала с новото поколение в театъра, а с някои от тях дори си е и партнирала. „Толкова са прекрасни младите артисти. Подборът им е великолепен. В „Три високи жени“ играх с Радина Боршош, Василена Винченцо, Яворчо Вълканов. Съвети давам само ако ми поискат. Иначе въртя пръст, когато нещо не правят както трябва, те го забелязват и се вслушват, а аз им прощавам някои неща. Искам да израснат големи артисти, защото имат данните, талантливи и интелигентни са и вярвам, че те ще са следващите големи имена в българския театър“, казва легендата.

Икебани

На 9 октомври тя отпразнува рождения си ден, макар и без да го е планирала. „Не очаквах гости, но се приготвих за всеки случай. Не бях канила никого, но много хора дойдоха неорганизирано. Два дни преди това от приятели получих тортата като подарък. Дойдоха много колеги, роднини, племенниците ми. Дъщеря ми не беше, тъй като не може да пътува до България за всеки повод, но пък на именния ден беше тук. Тя ми честити още в ранни зори, през целия ден беше в мислите ми и с телефонен разговор с нея завърши този празник. Много спомени, разкази от различните театри, в които съм играла през годините, въобще радостен празничен ден“, доволна е Стефанова. Актрисата е получила и дребни подаръци, които са стоплили сърцето й. „Къщата ми е пълна с цветя, само рози в най-различни цветове, сякаш са се наговорили. Поднесоха ми и малки саксии в кошнички, направени като икебани. Много изобретателност и личностно отношение към мен си личеше, че са вложени. Получих и книга с разкази на една жена, която много харесвам – Здравка Евтимова. Щастлива съм, че не съм сама, обградена съм с много обич, с много високи думи, които ми е нескромно да произнеса. Много вълнуващо беше, дълго време не можах да заспя“, разказва още актрисата.

Изкара леко ковид

Наред с всички перипетии в живота Мария Стефанова е преживяла и ковид. „Не разбрах кога се заразих, но много леко го изкарах. Бях от първите, които се ваксинираха. Цялата трупа отидохме във Военна болница да ни имунизират, за да пазим не само себе си, но и околните, за да може да играем. В пандемията театърът съумя да префасонира програмата, да се играят спектакли с по-малко актьори. Съвсем кратък беше периодът, в който не играехме въобще. Сега се радвам, че отново можем да имаме възможността да излизаме на сцена. Последно бях в сряда, на 22 октомври играем „Нова земя“, на 29 октомври - „Три високи жени“, споделя актрисата.

Драматургия за висш пилотаж

Сериозна драматургия за висш пилотаж – така Мария Стефанова определя пиесата на Едуард Олби „Три високи жени“, с която се завърна на сцената на Народния театър. „Това е изпитание за всеки актьор. Моята героиня е сложен образ – тя пробива сама в живота и си плаща за това“, разкрива доайенът на първата ни трупа. В „Моята скъпа лейди“ на Израел Хоровиц тя е Матилда, която разбива две семейства заради голяма любов, успяла да премине през всички изпитания. „Облог“ също е на американски автор - Дейвид Линдзи-Абер. „В нея съм жена, която се е капсулирала и отхвърля целия свят. Синът й е тежък наркоман и затова е свила сърцето си и не приема нищо – нито хубаво, нито лошо. В същото време живее в дом с друга жена, която е пълна нейна противоположност“, добави актрисата. Тя има планове и за нови роли, но от суеверие не иска нищо да издава, тъй като все още не са съгласувани с новото ръководство на театъра. „Пожелавам си здраве, съдбата да е по-благосклонна – кали ме много, но да е по-милостива. Винаги да има актьори около мен, да дишам театралния въздух и публиката да иска да ме гледа“, завършва Мария Стефанова.