0

М арко Спатола е добре известен в световен мащаб като италианския Тони Старк и като TikToker с повече от 2,7 милиона последователи. Той се смята за най-добрия интерпретатор на безразсъдството, гениалността и харизмата на емблематичния герой, изпълняван от Робърт Дауни Джуниър. Неговият опит в шоубизнеса му позволява да избере най-подходящите италиански имитатори, които имат силен афинитет към героите на Marvel, с плана да създаде екип от професионални колеги. И така се получава Impersonators Marvel Actors Tribute, който успява да постигне забележителен успех и в Италия и Европа.

Михаел Патеракис е избран в края на 2018 г. за най-добър интерпретатор на д-р Стивън Стрейндж, тъй като естетическата му прилика с актьора Бенедикт Къмбърбач получи световно одобрение. Отвъд външния вид има много силен афинитет към личността на този емблематичен герой. 

Двамата имитатори ще бъдат специални гости на фестивала Aniventure Comic Con, който ще се проведе на 6 и 7 юли в „Експото“. Организаторите са предвидили панел с тяхно участие и с колегите им Габриеле Сорентино и Марко Ланджелоти, които се превъплъщават в Thor и Spiderman, в неделя в 14:30.

- Г-н. Патеракис, идвате  България, за да се присъедините към тазгодишното издание на фестивала Aniventure Comic Con 2024. Как се чувствате?

- Много съм доволен и развълнуван да посетя това страхотно събитие в София. Получих отлична обратна връзка от приятели за този Comic Con и нямам търпение най-накрая да бъда част от него!

- Какво знаете за страната ни? Посещавал ли сте България?

- Роден съм и съм израснал в Атина/Гърция (въпреки че живея в Италия от 1991 г.), така че България е „съседна“ държава за мен! Но никога не съм имал шанса в миналото да посетя вашата прекрасна страна и това удвоява вълнението ми!

- Ще имате ли малко свободно време за разглеждане на забележителностите?

- Бих искал да го направя, но все още не съм сигурен дали графикът и програмата на събитието ще ми позволят да го направя.

- Aniventure Comic Con е най-големият фестивал в България за аниме, манга, игри, телевизия, сериали, комикси… Какво да очакват българските фенове на 6 и 7 юли 2024 г. в „Интер Експо център“?

- Като за първи път се надявам, че всички ще се забавляват! Това е най-важният аспект и цел за всички събития. Мисля, че Aniventure Comic Con е типът събитие, което има за цел да възнагради всички участници с влакче от емоции. И нашият екип определено е тук, за да ръководи Marvel феновете в това емоционално пътуване. Ако успеем да откраднем усмивка, смях или сълза от феновете, значи сме на прав път!

- Вие сте интерпретатор на филмовия герой на Marvel, който играе Бенедикт Къмбърбач - д-р Стивън Стрейндж. Как започна всичко?

- Никога нищо не започва от моите търсения. Не можете просто да се събудите един ден и да видите някой друг в огледалото. Това нещо с „приликата“ започна още през 2010 г., когато г-н Къмбърбач стана много известен благодарение телевизионния сериал на BBC „Шерлок Холмс“. Тогава някои приятели и колеги ми казаха за това, но просто не му придадох значение.

По-късно, през 2016 г., когато актьорът бе избран за ролята на д-р Стрейндж, нещата започнаха да ескалират. Имах няколко дни, в които хората буквално ми звъняха по телефона, поздравяваха ме! Беше лудост! Но дори и тогава просто не ми пукаше, защото не знаех какво да правя с това цялото нещо.

Към края на 2018 г. случайно срещнах нашия Тони Старк (Марко Спатола) и той се опита да ме убеди да се присъединя към него в това лудо пътешествие. Бях много скептичен в началото, но след това реших да опитам. Е, пет-шест години по-късно нашата работа и изпълнения са известни по целия свят и сътрудничим с Marvel/Disney за официални събития, така че предполагам, че работи доста добре.

- Как се чувствате като част от Impersonators Marvel Actors Tribute?

- Чувствам се голям късметлия и голяма чест да бъда част от този екип. Те са ми колеги, но по-важно е, че са моите приятели. Минали сме през доброто, но също и през лошото и грозното. Смесването на упорит труд и забавление, като винаги поддържаме професионален подход в това, което правим, е едновременно дар и благословия.

- Кога станахте фен на Marvel?

- Израснах, четейки някои комикси на Marvel като „Невероятният Спайдърман“, „Фантастичната четворка“, „Невероятният Хълк“, Xmen и подобни, но в Гърция през 70-те наличността на комиксите не беше толкова голяма. И спрях да ги чета. Много години по-късно (около 2008 г.) с новите филми на MCU ентусиазмът за Marvel героите се появи отново и така до ден днешен.

- Освен д-р Стивън Стрейндж имате ли друг любим филмов герой на Marvel?

- Определено Тони Старк - Железният човек. Интерпретацията на Робърт Дауни Джуниър е емблематична.... но не казвайте на Марко - стига вече се хвали (усмихва се).

Марко Спатола – Железният човек Тони Старк: България е вторият ми дом

- Марко, пристигате в България, за да се включите в Aniventure Comic Con 2024. Как се чувствате?

- Много съм развълнуван и щастлив. За мен България е вторият ми дом и е част от мен всеки ден от живота ми. Бившата ми приятелка е българка и е майка на двете ми деца, които имат двойно гражданство. Дори когато всички живеем в Италия, искахме да поддържаме стабилно ниво на връзка с тази прекрасна страна. България ми даде най-голямата любов, която някога съм могъл да получа.

- Посещавал ли сте България досега и колко дълго ще останете този път?

- Разбира се, познавам много добре места като Бургас, Свети Влас, Созопол, Несебър и други морски градове, но се влюбих в Пловдив, Долината на розите и Долината на царете, Тракия и Велико Търново. Не знам много за София, но ще се опитам да се възползвам от краткото ми посещение, за да науча повече.

- Aniventure Comic Con е най-големият фестивал в България за аниме, манга, игри, телевизионни сериали, комикси… Какво да очакват българските фенове?

- Когато пристигнат супергерои от този калибър – нека очакват голям злодей, който унищожава всичко (смее се). Шегата настрана, хората са на път да станат свидетели на нещо уникално както от външния вид, така и от поведенчески аспект на екипа.

- Вълнувате ли се от срещата с българската публика?

- Много! Знам, че това е много подготвена публика, която обръща внимание на детайлите. Надявам се, че между нас ще се създаде магическа връзка и ще получим същата оценка, която вече получихме в други европейски страни. Моля ви, забавлявайте се!

- Вие сте най-добрият имитатор на Робърт Дауни Джуниър. Защо избрахте героя на Марвел - г-н Тони Старк?

- Не знам дали съм най-добрият, но ми харесва как звучи (усмихва се). Тони ме избра, не аз него. Аз, аз съм просто себе си. Имам същия външен вид от 2000 г. и тогава нямах представа кой е Робърт Дауни Джуниър или Тони Старк.

Хората около мен обичаха да казват, че съм Железният човек, без да го осъзнават. И е истина. Бях, използвайки реплики от филм, който тепърва трябваше да гледам, бях специален технически консултант, организирах благотворителни събития, обичах и обичам жените. Добавяте всичко това към външния вид, нормално е
хората да виждат скандалния гений, милионер, плейбой, филантроп.

- Вие лично фен ли сте на Робърт Дауни Джуниър?

- Абсолютно. Как мога да избегна да се влюбя в човек, който има същото отношение към мен.

- Кой филм на Marvel ви е любим и защо?

- Със сигурност „Отмъстителите: Война без край“ , но също така и „Отмъстителите: Краят“ , въпреки че краят не ми хареса. Умирам!

- Как започна всичко за вас?

- Случайно събитие. В продължение на много години в миналото са ми казвали, че изглеждам като известна личност, но аз никога не знаех кой е това. Аз не бях фен на супергероите на Marvel. След 6 години настояване те ме помолиха да се присъединя към събитие, но не проявявах интерес, вече бях твърде зает и пренебрегнах този красив свят, който сега обичам.

Но не – те ме убедиха и то чрез децата ми. Играха умно – децата ме помолиха да ги заведа на събитието, след което те цяла седмица ме умоляваха и накрая се съгласих. И тогава най-накрая осъзнах, че има нещо специално, което другите хора виждат в мен, и това потенциално може да отвори нов път в живота ми.
Така че започнах да правя някои събития, като дори не гледах филмите на Marvel през първата година. Въпреки това хората виждаха Тони Старк в мен, докато аз бях просто себе си.

- Как се чувствате като част от Impersonators Marvel Actors Tribute?

- Усещам ги като семейство. Братя, приятели и спътници в тези приключения, които отиват далеч отвъд въображението. Мисля, че нашата истинска сила е непрекъснатото изследване като начин да се забавляваме - между нас и с феновете.

- Освен част от вселената на Марвел вие сте tiktoker с 2,6 милиона последователи. Лесно ли ви е да управлявате толкова много хора онлайн?

- Управлявам социалните мрежи просто и стоя далеч от всякаква форма на зависимост. Не искам да се чувствам роб на социалните мрежи. Ако преценя, ще публикувам малко съдържание, ако не, няма да го направя. Просто ще кача това, което искам. Последователите, които ме следват, харесват точно това. Не съм роб на „числата“ и гледанията, предпочитам да се срещам и да общувам с хора в реалния живот.