0

Г олемият актьор Стефан Мавродиев става учител в новия игрален филм на Мариан Вълев „Чалга“, разкри пред „Телеграф“ самият той.

„Много интересен филм. Аз имах епизодична роля, на бивш учител. Снимахме на морето през юли и август, сега излезе трейлърът, а премиерата се очаква през пролетта. Партнирах си с младата актриса Елеонора Иванова от театър „София“, която е в главната роля. Другата колежка е още студентка, много са готини и двете“, разказа Мавро.

Юбилей

На 29 декември 2022 г. той влезе в юбилейната си година. „Телеграф“ го завари в банката, където се бе наредил на гише, за да изтегли пари за купона. „Сам си правя рождените дни, сам си подготвям и приготвям всичко. Доставя ми удоволствие“, сподели рожденикът. Той празнува винаги с близки и приятели в заведението на театъра, а изненадите не издава предварително. А как се чувства на 79 години? „Стига с тия глупости! Като чуя юбилей, ми настръхва козината. Това не е на хубаво. Вярно, минава за такава годишнина, но юбилей ми звучи грозно, тежко и безсмислено, все едно те изхвърлят“, коментира Стефан. На въпроса каква е тайната да изглежда доста по-млад, той отвърна: „Може така да ви изглежда, но наистина съм на толкова години“. По случай рождения си ден е написал ново стихотворение „За рожденика“. Въпреки че има и други произведения в последните години не мисли да ги събира в нова стихосбирка. „Вече имам 6 книги, стига толкоз“, категоричен е актьорът с поетична душа.

Суеверен

Нова книга може да няма, но за нова роля е готов винаги. Признава, че всяка една от тях му е интересна и през годините е имал толкова много образи, в които е искал да се превъплъти, но така и не се е случило. Мавро не отказва и на новобранците в бранша. „Непрекъснато се снимам във филми на студенти. Ето сега на 9 и 10 януари имам насрочени снимки. В театъра също имам планове за нови работи, но съм суеверен и не искам да говоря за тях, да не ги урочасам. Но едно нещо установих – че възрастта се увеличава, а представленията намаляват“, сподели още Стефан Мавродиев.

7 г. пауза в театъра

В момента Стефан Мавродиев играе в спектакъла „Аз, Фойербах“ от Танкред Дорст на сцената на Младежкия театър „Николай Бинев“. „Немска пиеса, много интересна. Почти моноспектакъл е, но участват още двама колеги“, каза пред „Телеграф“ актьорът. Пиесата разказва за актьор, който след 7 години пауза се завръща на театралната сцена, за да се яви на кастинг за желана от него роля пред великия режисьор Летау. Господин Летау обаче закъснява, а Фойербах е посрещнат от неговия млад асистент. Подготвяйки се за последния си шанс да бъде отново на сцената, Фойербах показва всичко, на което е способен, разказвайки със страст и остроумие за очарованието на професията на актьора, за света зад кулисите, за магията на театъра. И за своите успехи, разбира се.

Покровител на Ромео и Жулиета

Другият образ, в който почитателите на Стефан Мавродиев могат да го гледат, е в покровителя на младите влюбени – мъдрия отец Лоренцо в „Ромео и Жулиета“ отново в Младежкия театър. Режисьорът Анастасия Събева прави нов, различен, младежки и вълнуващ поглед към една от най-великите трагедии на Уилям Шекспир. Явор Вълканов и Кремена Деянова играят Ромео и Жулиета, а Мавро и Койна Русева имат специално участие. Спектакълът стъпва върху изключителния и вечен превод на незабравимия Валери Петров. Част от екипа са и Сава Драгунчев, който е консултант по Шекспиров стих, както и Августина-Калина Петкова, която освен като актриса в спектакъла е и автор на текстовете на песните в "Ромео и Жулиета". В спектакъла ще участват както актьори от трупата на Младежкия театър "Николай Бинев", така и гост-актьори, които заедно сформират страхотен и изключително талантлив екип. В него по забележителен начин си партнират артисти от различни възрасти и опит.

Дядо на Саня Борисова

Стефан Мавродиев продължава да играе и в театър „Възраждане“. Там е дядо на Саня Борисова в спектакъла на Весела Василева „Нощта на игуаната“ от Тенеси Уилямс. В пиесите на автора винаги присъства автобиографичен елемент, а техните персонажи, благодарение на своите актьори, носят части от душата на Тенеси Уилямс от хиляди сцени по света и до днес. 

Преподобният Лоурънс Шанън на Георги Златарев ни води с изключителен финес между двете измерения на реалното и на фантастичното. Шанън е водач на туристическа група, който отказва да продължи екскурзия в Мексико и слага ключа от стартера на автобуса в джоба си. На терасата на евтин мексикански хотел на брега на океана постепенно се събира забележителна компания. Максийн на Жана Рашева е харизматична и вълнуваща със своята категоричност жена, чието най-силно оръжие е вярата, че всичко в този живот е преходно и не се нуждае от нищо друго освен от безкраен оптимизъм. Максийн е собственичката на хотела - вдовица с бохемски навици. Със своя антураж от любовници мексиканци тя посреща Преподобния Шанън, разпопен свещеник, принуден да работи за туристически агенции в Щатите; фанатизирани от любов към него учителка и ученичка в групата туристки; мистериозната художничка Хана Джелкс, и нейният дядо, възрастен поет, Стефан Мавродиев. Хана е превъплъщение на Донка Аврамова-Бочева и Саня Борисова.