0

Б иляна Савова, преподавател по илюстрация в НПГПФ, представя новото си амплоа в изложба от 20 абстрактни картини – графики и акварел. „Метаморфози“ може да бъде разгледана от 14 до 27 май в галерията на „София прес“ в столицата на „Славянска“ 29.

Личен Архив

„До скоро позната на публиката предимно като илюстратор, акварелист и дизайнер на бижута, Биляна Савова представя своя нов имидж на абстрактен график и акварелист. Настоящата изложба свидетелства за значителна промяна в развитието на авторката – малкият формат на нейните доскорошни илюстрации отстъпва място на по-големия формат – творбите достигат до 100/70 см. По отношение на сюжетните предпочитания, прави впечатление, че приказното в по-ранните творби постепенно отстъпва място на всекидневното, вдъхновено от житейския и природен кръговрат, обогатено с мистично съдържание и послание“, коментира изкуствоведът д-р Маргарита Кузова.

Личен Архив

Биляна експериментира с техниките върху ръчно изработена хартия.

Тя е възпитаничка на Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров” и Национална художествена академия, член на СБХ, има издадени няколко детски книги с авторски илюстрации и е известен дизайнер на бижута, с четири самостоятелни изложби зад гърба си.

Дъщеря е на покойния график Георги Савов, любим преподавател в Художествена гимназия за няколко поколения днешни автори.

Личен Архив