0

А ктьорът Леонардо ди Каприо се е разминал на косъм с ключова роля. Носителят на „Оскар” бил първоначално одобрен да играе първостепенен персонаж в сагата „Междузвездни войни”. Ди Каприо трябвало да влезе в ролята на Анакин Скайуокър, който после се превръща в зловещия Дарт Вейдър. През 2002 г. режисьорът Джордж Лукас дал своето съгласие за Ди Каприо, а агентът на другия претендент – младият актьор Хейдън Кристенсен, бил посъветван да намери на клиента си друга роля.

Решение

„Всичко изглеждаше безнадеждно. Аз бях само на 18 г. и никой не беше чувал за мен. Ролята беше прекалено голяма хапка за моята уста”, коментира пред Marca Кристенсен. Възрастово младокът отговарял на профила на Скайуокър, но въпреки това Лукас отишъл със сценария и предложил ролята на Ди Каприо. Носителят на „Оскар” обаче не дал твърд отговор и заявил, че не се чувства подготвен за предизвикателството „Междузвездни войни”. Допълнително напрежение дали европейските актьори Юън Макгрегър и Лиъм Нийсън, които коментирали, че качеството на актьорската игра в сагата е на много ниско ниво и може да бъде пагубно за актьорската кариера.

Кариера

Лукас трябвало да се подсигури за евентуален отказ и организирал прослушвания на над 300 кандидати на възраст между 13 и 18 г. Агентът на Кристенсен пък обявил на продуцентите, че клиентът му е навит на каквато и да е роля, защото очевидно онази на Анакин била резервирана само и само да участва. После допълнил, че е навит да влезе и в каквато и да е друга продукция. В същото време кастинг директорите не спирали да повтарят на Лукас, че Ди Каприо е прекалено стар за ролята и ако го вземе, ще трябва да избира наново всички актьори. В крайна сметка Лукас вдигнал ръце и ролята отишла при Кристенсен.