0

„Аз съм единственият член на Йовович, който не е бил в затвора“, така известната актриса Мила Йовович коментира бурното минало на фамилията си за сръбските медии.

Мила Йовович е една от най-известните актриси от сръбски произход в световната кино- и музикална индустрия.

Животът на фамилията й обаче не винаги е бил спокоен и охолен, напротив. Но всяко зло – за добро, както се казва, защото именно бурната история на рода е добра почва за новия филм, който актрисата замисля.

Gettyimages

Корените й по бащина линия са от Черна гора. Баща й,  Богдан Йовович, е сръбски лекар, а майка й,Галина Логинова Йовович, е руска актриса. Мила е родена през 1975 година в Киев, Украйна, но семейството се мести първо в Лондон, а през 1981 г. - в Сакраменто, Калифорния. Тогава Мила е само на пет години. Седем месеца по-късно те се установяват в Лос Анджелис. 

Прадядо й Богич бил знаменосец на рода Васоевич и гвардеен офицер на крал Никола I Петрович. Мила е кръстена на прабаба си Милица.

Другата й баба - Татяна, е стигнала до Берлин през Втората световна война като медицинска сестра.

Дядо й Богдан Йовович е бил командир на военния район на Прищина, а по-късно - военен финансов инспектор във военните райони на Скопие и Сараево, където открива голяма злоупотреба със злато.

Той бил наказан, защото отказал да обвини приятеля си в престъплението. По-късно комунистическото правителство на Югославия го затваря на Голи оток, аналог на българското Белене. От страх, че ще бъде арестуван отново, той бяга в Албания и след това се мести в Киев.

След дядо й, в Киев бяга и бащата на Мила, Богдан Йовович. Там той и сестра му завършват медицина. Тази своеобразна история за нейното „революционно семейство“ днес, както казва тя, я вдъхновява и насърчава да прави много неща и тя винаги с удоволствие я преразказва:

"Татко мислеше, че може да направи голям бизнес със здравни осигуровки, затова лежа в затвора през 1994 г., където престоя пълни пет години. От баща си съм наследила импулсивната страна на характера си, безстрашието, желанието понякога да поемам рискове. Може би съм единственият член на семейство Йовович, който не е бил в затвора. Дядо ми, а мисля и братята му, са били затворници на Голи оток.

Тази история за този остров ме очарова! Затова искам да направим филм за Голи оток с братовчед ми Мирко, който е режисьор. Почти схванах истинското значение на това име, в смисъл - гол остров. Още повече се интересувам от тази тема. Би било много интересно за американците. Бих искала да направя филм за дивата, насилствена, драматична история на моето семейство. Не можехме да го избегнем, дори и да искахме – разкрива родовата си история тя наскоро в интервю за „Седмица“.

Дали ще се получи добър филм от идеята на Мила, предстои да видим.