0

Е страдната легенда Мими Николова, а не голямата актриса Гинка Станчева, която загубихме преди броени дни, пее в култовия филм „Любимец 13“.

Лентата завършва с целувка между русокосата красавица и обожавания Апостол Карамитев на лятната естрада в Борисовата градина, приета за най-страстната в родното кино. На този фон звучи песента „Замълчи, замълчи“, която дава летящ старт на 15-годишната тогава ученичка и се превръща в един от емблематичните й записи.

Плоча

„Пеех в едно трио към Хора на софийските девойки. Нашият ръководител Джеки Леви е срещнал композитора Петър Ступел, който му казал, че е написал песента, но не й намирал подходящ изпълнител. Пробвал различни певци – и от Операта, и от Оперетата, но те все били с типичната постановка, а той искал да бъде изпята естествено. „Имам подходящото момиче“, казал Леви на Ступел и ме изпрати в едно читалище на ул. „Искър“ да ме чуе“, разказа пред „Телеграф“ историята на „Замълчи, замълчи“ Мими Николова. Маестрото харесал изпълнението и дал нотите да я научи. „Записът беше на сцената в зала „България“ със симфоничния оркестър с диригент Васил Стефанов. Той като ме видя, вика: „Знам те от хора на девойките, спокоен съм, че всичко ще е наред“. Тъй като бях само на 15, и такава беше техниката тогава – микрофоните на тавана, та ме качиха на 4 маси, за да се избегне максимално излишният шум. Направихме два записа и готово. Излезе на малка грамофонна плоча, после започнаха да я въртят по радиото и стана шлагер. Голям късмет ми донесе тази песен“, добави певицата.

Апостол

Тя е знаела, че „Замълчи, замълчи“ ще бъде част от филма, който вече е бил заснет, когато тя я е записала. „Като го гледах за първи път, дори мислех, че са я махнали, а те са я оставили за финала. После се запознах с Гинка Станчева на един концерт матине, тя конферираше заедно с Коста Цонев. Каза ми, че много харесва песента. Скоро я пях в Пчеларово и ми направи впечатление, че от самото начало хората започват да пляскат на нея, което рядко се случва на други песни“, спомня си Мими. Срещата й с Апостол Карамитев пък е на ревюто „33 оборота“, което се провеждало цели три месеца в стария цирк през 1963 г. „Подари ми картичка, на която написа - „Прекланям се пред вашия талант“, визирайки изпълнението ми от филма и ме покани на два спектакъла - „Скандал в Брикмил“ в Народния театър и „Двама в люлката“ със Славка Славова в „Сълза и смях“. После гледах втората постановка с други актьори, но въобще не беше същата, тяхната е ненадмината“, каза още певицата. В програмата участвали колегите й Лиана Антонова, Кирил Семов, оркестърът на Оптимистите с диригент Дарчо Секеларов, както и балетът на Боби Ковачев от Музикалния театър. „Пеех две песни от Борис Карадимчев - на „Пролетен дъжд“ излизахме с къси дъждобрани и чадърчета, а на „Следи по брега“ момчетата бяха облечени като моряци. За „Целуни ме“ от Йосиф Цанков ме качваха с един асансьор и веднъж щях да падна, тъй като след изпълнението ми не се беше качил никой да ме вземе“, допълва Николова.

Излиза на лятната естрада 50 г. по-късно

50 г. след снимките на „Любимец 13“ Мими Николова излиза на лятната естрада в Борисовата градина, за да изпълни песента от филма за пръв път на живо там. Това се случва през 2007 г., когато Хилда Казасян я кани като гост в своя проект с най-хубавите мелодии от филми. „Наблизо имаше летен театър, в който се правеха много концерти и съм участвала в тях безброй пъти. След години, когато вече го нямаше, започнах да пея на лятната естрада, където е снимана финалната сцена на Гинка Станчева и Апостол Карамитев“, обясни пред „Телеграф“ певицата. След Хилда и Румяна Коцева я кани в своята поредица „Златните евъргрийни“, които прави за всяко десетилетие. Последната й изява там е в проекта „Един джаз ден“ на вокалния педагог Даниела Станкова през 2022 г. Един от инструменталистите в концерта бе Вили Стоянов, чийто дядо Йосиф Цанков написа мои много популярни песни като "Когато луната изплува", "Недей ми казва тази вечер сбогом", "Когато пее обичта".