0

С ъдебните заседатели в американския щат Тексас отказаха да обявят рапъра Травис Скот за виновен в смъртоносния случай от 2021 г., когато множество фенове починаха в стълпотворение на фестивала „Астроуърлд“, съобщи АП, позовавайки се на адвоката на звездата и на прокурорите.

„Той никога не е насърчавал хората да правят неща, които да наранят останалите“, каза адвокатът на рапъра Кент Шафър и добави, че решението на съдебните заседатели е „голямо облекчение“.

Обстоятелствата около смъртните случаи ограничиха броя на обвиненията, които прокурорите успяха да представят пред съдебните заседатели. Така те нямаха възможност да повдигнат потенцалните обвинения за убийство, непредумишлено убийство и убийство по небрежност, каза помощник-окръжният прокурор Алиша Харви. Поради тази причина прокурорите се съсредоточиха върху възможните обвинения за застрашаването на дете във връзка със смъртта на двамата най-млади посетители на концерта (на възраст 9 и 14 години), добави тя.

Съдебните заседатели установиха, че нито едно отделно лице не носи наказателна отговорност.

Блъсканиците, заформили се по време на концерта на 5 ноември 2021 г. в град Хюстън, доведоха до смъртта на 10 млади посетители на фестивала „Астроуърлд“ на възраст от 9 до 27 години. Официалната причина за смъртните случаи е компресионна асфиксия, която един от експертите оприличи на премазване от кола.

Приблизително 300 души са били ранени или са получили медицинска помощ на място, а 25 са били откарани в болница.

Началникът на полицията Трой Финър отказа да обясни какво е финалното заключение от разследването, но каза, че полицията планира да направи публичен доклад, дълъг над 1000 страници, по случая, така че хората да могат да прочетат цялата информация, прегледана от разследващите.

Шафър каза, че изпитва съчувствие към починалите гости на фестивала и техните семейства.

„Но Травис не е отговорен“, каза адвокатът и добави: „Повдигането на наказателни обвинения срещу него няма да облекчи болката им.“

Съдебните заседатели отказаха да обвинят и петима други, включително мениджъра на фестивала Брент Силбърщайн.

Повече от 500 дела бяха заведени за смъртните случаи и нараняванията в рамките на концерта, включително много срещу организатора на събитието „Лайв нейшън“. Някои от делата вече са приключили.

Кевин Хейнс, адвокат от Хюстън, чиято фирма представлява стотици от ранените посетители на концерта, каза, че е разочарован от решението на съдебните заседатели.

Около 50 000 души присъстваха на фестивала, за който беше направен план от 56 страници с подробни протоколи за различни опасни ситуации като стрелба, бомба, терористични заплахи или дори лошо време. Протоколът обаче не е включвал план за действие в случай на блъсканица на тълпите.

През ноември беше обявено ново споразумение, което, по думите на местните служби, агенциите за обществена сигурност и организаторите на такива събития, ясно ще очертае отговорностите на всички, участващи в подобни събития, за да се гарантира тяхната безопасност.

Полицаят Финър допълни, че по време на такива концерти вече са задължители повдигнати платформи, както и че полицията на Хюстън, пожарникари и други авторитетни лица ще присъстват на събитията и ще имат правото да ги спрат, ако видят някакъв проблем.