0

С лужебният министър на културата Найден Тодоров е питал директора на Народния театър Васил Василев защо е уволнил главния режисьор Александър Морфов.

Това обявиха пред „Телеграф“ от културното ведомство.

„Найден Тодоров е разговарял с директора на НТ „Иван Вазов” Васил Василев и е поискал да се запознае с мотивите на заповедта за дисциплинарното уволнение на главния режисьор Александър Морфов. Очаква се министърът да се запознае със заповедта за уволнение. Министър Тодоров е получил уверение, че отношението към служителя Александър Морфов не е равнозначно на отношението към режисьора Александър Морфов и спектаклите на режисьора са планирани да останат в репертоара на Народния театър „Иван Вазов”, казват от културното министерство.

Саботаж

Самият Васил Василев днес ще отговори на журналистическите въпроси по темата, а преди това направи изявление в сайта на театъра.

„Позицията „главен режисьор“ беше създадена от настоящото ръководство на театъра специално за г-н Морфов, чието завръщане в българския театър след дългогодишна пауза беше подготвено именно от директора на театъра г-н Васил Василев. Това беше част от концепцията му, както и включването в репертоара на други водещи национални и международни имена, програми и инициативи. „Главен режисьор“ е административна функция, която предполага управление на целия художествено-творчески екип на театъра, като фигурата на главния режисьор има за задача да се грижи и обединява актьорския състав, да участва в избора на заглавия и творчески екипи, да консултира дългосрочния репертоарен план, да съдейства за планирането и изпълнението на творчески дейности, които изграждат и развиват трупата на театъра. За съжаление през изминалите месеци г-н Александър Морфов не съумя да намери диалог със своите колеги и да се ангажира трайно с ръководните процеси в институцията, съгласно предоставената му позиция. За сметка на това непрекъснато провокираше конфронтации с различни членове на трупата, осъществявайки непрестанен натиск, отправяйки нападки и обиди към актьори и ръководство“, се казва в изявлението.

Заедно със заповедта за дисциплинарно освобождаване от административния пост Александър Морфов е подписал договори, касаещи творческите му ангажименти към Народния театър „Иван Вазов“, свързани с възстановените негови постановки на спектаклите „Хъшове“ и „Животът е прекрасен“, които остават част от репертоара на театъра.

Оставка

Още същата вечер актьори и режисьори като Камен Донев, Лилия Абаджиева, Албена Колева, Валери Йорданов, съпругата на Морфов - Рени Врангова, излязоха на спонтанен протест пред входа на Народния театър.

Такъв ще има и в четвъртък от 17:20 ч., а в 14 ч. ще бъде пред сградата на Министерство на културата.

Едно от исканията на протестиращите е оставката на директора Василев.