0

М оже ли позирането за "Плейбой" да бъде феминистки акт? Министърка смята, че е така, и защити решението си да се появи облечена на корицата на известното списание, предаде АФП.
40-годишната авторка на феминистки книги Марлене Скиапа не е чужда на споровете и неведнъж е разгневявала десните.

Но дори министър-председателят и левите критици смятат, че френският министър на социалната икономика и асоциациите е направила грешка с последния си трик: позира за “Плейбой“, придружавайки 12-странично интервю, посветено на правата на жените и гейовете, както и на абортите.

"Защитавам правото на жените да правят каквото искат с телата си: навсякъде и по всяко време", написа Скиапа в Twitter. "Във Франция жените са свободни. Независимо дали това дразни тесногръдите и лицемерите, или не".

Решението раздразни някои нейни колеги в правителството, което се бори със стачки и все по-ожесточени демонстрации срещу плановете за повишаване на пенсионната възраст с две години.
Гледката на Скиапа, облечена в дизайнерски рокли за бляскавото списание, беше възприета от някои като погрешно послание. 

Премиерът Елизабет Борн, едва втората жена, заемаща този пост, се обадила на Скиапа, за да ѝ каже, че това "изобщо не е подходящо, особено в настоящия период", заяви пред АФП неин помощник.
Депутатката от групата на Зелените и колежка на активистката за правата на жените Сандрин Русо, която е откровен критик на центристкото правителство, попита: "Къде е уважението към френския народ?“
"Женските тела трябва да могат да се показват навсякъде, нямам проблем с това, но има социален контекст".

"Плейбой" защити списанието, което ще се появи във френскоезичното му издание.
Скиапа е била "най-съвместимата" с "Плейбой" от правителствените министри, "защото е привързана към правата на жените и е разбрала, че това не е списание за стари мачовци, а може да бъде инструмент за феминистката кауза", казва пред АФП редакторът Жан-Кристоф Флорентин, предаде БГНЕС.
"Плейбой" не е списание за мека порнография, а тримесечен "мук" (смесица от книга и списание) от 300 страници, който е интелектуален и в крак с модата", добави Флорентин и призна, че все още има "няколко разсъблечени жени, но те не са в по-голямата част от страниците".

Други критики към Скиапа се фокусират върху по-широкия въпрос за комуникационната стратегия на центристкото правителство.