0

В подкаста „30 години NOVA” водещите на сутрешния блок „Здравей, България” Мира Иванова и Виктор Николаев разказват за първите си стъпки в журналистиката и в NOVA телевизия.

„Първата ми работа в NOVA всъщност се случи по покана на Милен Цветков и се включих като репортер в най-първото издание на „Здравей България”, което правеше той. В последствие станах редактор на предаването.” Разказва Мира Иванова.

Вероника Димитрова: Влязох в къщата на убиец преди полицията! (ВИДЕО)

Те коментират още и промените в начина, по който се предоставя информацията на аудиторията през последните години.

„Важни са предварителната подготовка и сериозният бекграунд, тогава, когато трябва да имаш анализ в главата си, да имаш памет за събития, които голяма част от публиката вече не помни. Контекст и памет са двете думи, които са много важни”, казва Мира.

Отговорният редактор „Международни новини” разказва за дългогодишния си опит в NOVA (ВИДЕО)

„Никога не можеш да обхванеш цялата информация, да я проследиш, да я обработиш, така че действаме интуитивно с информацията, каквото ми се стори интересно да го извлека.”,  допълва Виктор. „Няма как да издържиш в тази професия без страст, защото те изтисква чисто физически, ако нямаш интерес и любопитство ще се измориш много бързо.”, допълва още той.

Според тях, в професията на журналиста е важно индивидуалното решение и подкрепата от страна на медията и ръководството.

Чернобил, протести, сълзотворен газ и „Господари на ефира” - историите на Мия Димитрова и Яна Николова! (ВИДЕО)

„Ако там нещата са здрави и имаш един журналист с познания - можеш да имаш качество и независимост.”, заявява Виктор. „Химията е важна. Има момент на адаптация, всеки си има свои акценти, но така става по-интересно и по-любопитно”, допълва той.

„Всеки си има негова температура и негова енергия, което дава разнообразие.", подчертава Мира. „Имаме баланс – ако единият се ядоса много за някаква ситуация, например не става жива връзка, тогава другият му казва: „Добре спокойно, имаме нещо друго”. И така единият е терапевт на другия”, споделя Виктор Николаев за работата по между им.

Галя Щърбева: Бях сигурна, че ще ме уволнят, но ме извикаха за водеща на новини! (ВИДЕО)

„Аз съм благодарна за чувството му за хумор. Особено когато си изморен, ще дойде Виктор и ще разведри обстановката”, казва още Мира Иванова.

Двамата разказват за митичния глас в слушалката и страстта в професията, както и за живота в 4.30 сутринта.

Новите епизоди на подкаста „30 години NOVA” следете всеки вторник и четвъртък в YouTube канала „Публицистиката на NOVA”, VBOX7 и NOVA PLAY.

Лора Крумова разказва за предизвикателствата и първите си години в телевизията (ВИДЕО)

Румен Бахов влиза в политиката (ВИДЕО)

Красимира Кръстева: Най-ценното нещо е екипът на NOVA - той е пулсиращото сърце, което я прави, каквато е (ВИДЕО)

Никол Станкулова: Нямах прогноза без гаф! (ВИДЕО)

Деси Банова-Плевнелиева: Срещнах любовта, благодарение на NOVA (ВИДЕО)

ТРЪПКАТА ДА СИ НОВИНАР: Николай Дойнов и Христо Калоферов с разказ за живота В и ЗАД кадър (ВИДЕО)