0

- Александра, защо и как решихте да участвате в конкурса „Мис Варна“? 

- Винаги съм имала страст към модата и красотата и вярвам, че този  конкурс е отлична възможност за начало на по-сериозна кариера в сферата на тази индустрия, а аз бих искала да се развия. 

Новата Мис Варна се оказа републиканска шампионка по карате!

- Очаквахте ли да спечелите короната и с какво превъзхождахте другите момичета? 

- Не съм очаквала да спечеля голямата корона, защото имаше толкова много красиви момичета, всяка със своя уникална харизма и качества. Би било нескромно. Смятам, че това, което ме отличаваше от другите момичета, беше излъчването ми и увереността, с която стъпвах на сцената.         

Награждаването на Мис Варна.

 Награждаването на Мис Варна.
Vip Fashion Group
                                                                                      

- Как премина подготовката за конкурса? Известно е, че е едно от най-престижните модни събития от афиша през годината и изискванията са големи? 

- Подготовката за конкурса беше интензивна и много натоварена - ежедневни репетиции, поставяне на сложна хореография, фото- и видеосесии, фитнес тренировки, разкрасителни процедури, заснемане на индивидуални видеовизитки и участие в благотворителни инициативи.

Става дума за един сериозен режим и много работа. Дисциплината е много важна, да си сериозен и отговорен, от страни изглежда лесно, сменяме дрехи, грим, сцена, но това е почти като казарма. Трябва да си безупречен, защото и изискванията са големи. Но това, което не се виждаше на сцената, са емоциите зад кулисите.

Събрани в едно помещение 24 момичета, не ни беше позволено да излизаме извън бекстейджа, за да не ни видят зрителите. Често се случваше на някоя да й изчезна втората обувка, роклята за тура или някой аксесоар, но винаги се намираше.

На мен лично ми се случи ръкавите за втория тур да бъдат погрешка взети от друго момиче и непосредствено преди излизане успяхме да ги разменим. Но тези неща са нормални, а важното е, че постигнахме крайния резултат. 

Александра Христова.

 Александра Христова.
Vip Fashion Group

- От колко време се занимавате професионално с мода? 

- Професионално от 4 години - имам опит пред камера, участвала съм в рекламни фотосесии, ревюта и конкурси. На 15 години направих първата си фотосесия. Тогава участвах за първи път в „Мис Варна“. Не спечелих приза, но станах лице на агенцията и подписах договор. Започна да ми харесва моделската работа. Играта с обектива ме запали много. Комуникацията с хората и начинът да предам енергията си. Харесва ми този начин да представиш себе си пред обектива или енергията си на подиума и тук всичко зависи от теб. 

ГРАБНА КОРОНАТА: Ученичка е новата Мис Варна! (СНИМКИ)

- Знаем, че баща ви също е бил модел. Той ли ви запали? 

- Да, той и сега е действащ модел и на него дължа интереса си към тази професия. Противно на очакванията майка ми няма нищо общо с този бизнес. Тя е търговски директор. Помня, че баща ми ме беше завел веднъж на негово участие, на един фестивал на модата. Тогава влязох зад кулисите на подобно събитие и видях каква магия е зад кулисите на едно ревю и много се впечатлих от всичко, което ставаше. 

- Като Мис Варна как се промени животът ви? И какво следва оттук нататък? 

- След спечелването на титлата „Мис Варна 2024“ и благодарение на Мира Матеева и модна агенция Vip Fashion Group пред мен се отварят много нови възможности за професионално развитие. Освен това ми предстои да представя България на световния конкурс за красота Miss Tourism World, който ще се проведе през октомври месец в Китай, и на националните конкурси „Мис Свят“ и „Мис Вселена България“, където ще представя морската ни столица.

Подготовката ми вече започна. Имам доста неща, които трябва да направя за заминаването ми в Китай. Трябва да подготвя носия за национална вечер и тоалети за последния тур, презентация на България и т.н. Следвам стриктно всички изисквания. Има още време, очаквам детайли. 

Александра впечатлява и по бански.

 Александра впечатлява и по бански.
Vip Fashion Group

- Суетна ли е Мис Варна?

- По-скоро съм скромна, не парадирам с красота. Външният вид е опаковка, не ми е самоцел. Това не означава, че не се грижа за начина, по който изглеждам, все пак така показвам какво е отношението ми към живота. Външният вид и визията е опаковка и тя е важна, за да се представим и да ни посрещнат добре. 

- Освен модата какви са вашите професионални амбиции? 

- Имам силен интерес към бизнеса, маркетинга и комуникациите. Тази година завършвам Първа езикова гимназия във Варна - с английски и немски. Езици, математиката ми се отдават.                                                                 

- След като завършите гимназия, какви са вашите планове за развитие?

- Смятам да продължа образованието си, защото за мен това е приоритет. Бизнес администрация в София мисля да уча. Човек трябва да инвестира в знания, те ще му бъдат нужни във всяка една насока в живота. 

- Знаем, че сте шампионка по карате. От колко време тренирате и какви са вашите постижения? 

- Тренирам от 2017 г., била съм няколкократна републиканска и вицерепубликанска шампионка по карате. Също така имам участия и медали в европейски и световни първенства. Баща ми ме запали по този спорт. Той е треньор по карате, има черен пояс и заради него стъпих за първи път в залата. Хареса ми и реших да отида на първото ми състезание - то беше едва 9 месеца след като се записах, тогава станах 2-ра.

В спорта винаги преди състезание, колкото и по-добра да съм ставала, една и съща емоция винаги е изниквала. Това са притеснението и адреналинът. Мисли като „дали ще се справя”, „дали ще победя” нонстоп са се въртели в съзнанието, докато не започне срещата.  

Републиканска шампионка по карате киокушин.

 Републиканска шампионка по карате киокушин.
Vip Fashion Group

- Какво обичате да правите в свободното си време, имате ли други хобита и интереси освен модата и спорта?

- Да, освен спорта и модата имам и много други интереси и хобита. Обичам да чета книги, да пътувам също ми е страст. Чета всякаква литература - и българска, и чужда. Харесвам криминални романи и трилъри. Харесвам Емили Бронте. Но обичам да експериментирам с автори. Мисля, че не си падам по така модерната психология. Пътешествията и откритието на нови култури също ми харесва. Тази година бях в Турция, Румъния, Чехия, Германия, Франция, Италия. Нямам мечтана дестинация, харесвам всяко ново място.

- За какво мечтае Мис Варна? 

- Като Мис Варна мечтая да използвам титлата си, за да вдъхновявам хората около мен, особено младите момичета. Искам да им кажа да не спират да преследват мечтите си и да вярват в себе си. В професионален план целта ми е да продължа да се развивам в модната индустрия, а след като завърша висше образование, ще насоча вниманието си и в други сфери. Много се надявам да покоря още модни подиуми, да дефилирам в чужбина и да развия кариерата си на модел. Разбира се, в личен план някой ден за сплотено семейство и деца. 

- Какво е вашето послание към младите момичета? 

- Моето послание към младите момичета е да вярват в себе си и в своите способности. Вярвам, че всяко момиче има уникални таланти и качества, които трябва да развива и да използва, за да постигне своите мечти. И нека не забравяме, че истинската красота идва отвътре! Моите приоритети на този етап са образованието, амбицията за личностно и професионално развитие и прякото ми участие в различни благотворителни инициативи

Това е тя:

  • Александра Христова е носителка на титлата „Мис Варна 2024“.
  • Родена е във Варна преди 18 години.
  • Последна година ученичка в езиковата гимназия с изучаване на английски език.
  • Висока е 178 см, с мерки 88/63/90.
  • Републиканска шампионка по карате киокушин.