0

- Манита, като носителка на титлата „Мисис България“ ви предстои участие на световния финал - „Мисис Европа“, започнахте ли вече подготовката?

- Изключително развълнувана съм от предстоящото ми участие като представител на България на международната сцена. Да, подготовката ми тече с пълна сила, не защото не се чувствам достатъчно уверена в себе си, а защото за мен е чест, дълг и отговорност да представя достойно моята родина.

- Къде и кога ще се проведе събитието?

- Събитието ще се проведе в края на месец ноември в града на два континента и люлка на две цивилизации - Истанбул в Турция. Това е много интересен факт за конкурс като „Мисис Европа“.

- В какво се състои и как ще премине конкурсът?

- Конкурсът ще се проведе в рамките на 7 дни. Ще има тематични вечери, посветени на културата, традициите на различните страни, както и на самите участнички. Финалът ще премине в 3 кръга на голяма сцена в един от луксозните хотели на Босфора - спортен стил, национален костюм и вечерен тоалет.

- Коя е най-важната част по време на конкурса?

- Всеки би си представил, че това е последният кръг с вечерните тоалети, но в моите представи по-скоро е каузата, зад която сме застанали, както и националният кръг на събитието, тъй като титлата „Мисис“ е не просто красота, а мисия и отговорност.

- Колко участнички се очаква да има на събитието?

- Ще се представят всички държави от Стария континент, както и няколко други. Над 50 претендентки се очакват.

- С колко багаж се заминава за подобно събитие?

- Със сигурност със свръхбагаж! Ще замина с поне 4 куфара, което са около 90 килограма дрехи.

- Каква е роклята за финала и какъв е националният ви костюм?

- Роклите за финала в момента се изготвят от дизайнерката Румяна Иванова. Националният ми костюм ще бъде над 100-годишна автентична сватбена национална носия, богато окичена с пендари от сребро от Родопския регион, където съм израснала.

- Кое е вашето предимство пред останалите участнички?

- Предимството ми пред останалите е моята индивидуалност, както и съчетанието от две култури, предвид арменския ми произход. Аз нося в себе си духа и харизмата на два народа.

- Как решихте да участвате в „Мисис България“?

- Участието ми в конкурса „Мисис България“ не беше планирано. Стана изцяло емоционално и спонтанно. След като спечелих короната, пред мен се откриха нови хоризонти, както и се сбъдна моя детска мечта, защото всяко момиченце мечтае да се превърне в Принцеса на красотата. В миналото си съм била част от две модни агенции, поднових участията си и работя усилено.

- Каква е отговорността на една Мис?

- Една Мис е длъжна да носи короната си с достойнство и да я заслужи и защити. След спечелването й пред нас стои отговорността за примера, който даваме с постъпките си, от друга страна, е страхотна трибуна за благотворителност и социална активност.

- Предстои да бъде избрана новата Мисис България, какви качества според вас трябва да притежава тя?

- Нека не забравяме, че все пак говорим за конкурс за красота, новата Мисис трябва да бъде съчетание от красота, интелект и душевност.

- Каква е личната ви кауза, свързана ли е с арменския ви произход?

- Личната ми кауза е посветена на работата ми с талантливи деца от всички националности, населяващи България. През последната година журирах много конкурси за таланти и за красота на международната сцена - Париж, Атина, Варшава, Барселона. Самата аз организирам подобни събития, концерти за таланти, като най-мащабният ми проект бе конкурсът „Принцеса и Принц на вселената“ в България, който е част от веригата на г-жа Меги Савова.

- Какви са благотворителните ви каузи, които защитавате като Мисис?

- Благотворителността е част от живота ми много преди да стана Мисис България. Тази пролет се погрижих за цялостната визия на абитуриентки в неравностойно положение. Организирала съм много акции за събиране на помощи и средства за нуждаещи се, посещавам сираци и старчески домове. Искам да мотивирам много други хора, забързани в сивото ежедневие, да не забравят да бъдат добри и да помагат.

- Коя е най-голямата ви гордост и най- големият успех?

- Най-голямата ми гордост е моята 6-годишна дъщеричка Елизабет, която на своята крехка възраст е носител на многобройни отличия на международни сцени. Тази година тя ще бъде ученичка в 1-ви клас, разбира се, там, където я тегли сърцето й - в музикално училище.

- Как се грижите за външния си вид, какво обичате да правите най-много в свободното си време?

- Красотата ми е ген. В рода ми всички жени са били красиви и харизматични личности. Обичам натуралните продукти, храня се здравословно, прекарвам много време в дома ми на морето и в планината.

- Хобита, любим спорт, храна?

- Моята страст са пътуванията. Имам огромна колекция магнити. Също така обичам класическата литература, историята и музиката. Фен съм на „Куин“ и Фреди Меркюри. Обичам да гледам исторически филми, както и да изучавам Библията. Имам интереси в областта на кулинарията и изобразителното изкуство. В дома ми всички картини са мое дело. Любимият ми спорт е футболът, обичам да гледам европейското и световното първенство. Самата аз не практикувам спорт, но ходя на фитнес. Обичам да чета. Образованието ми е литературно, така че това е изцяло в реда на нещата. Имам много любими произведения - "Престъпление и наказание", "Ана Каренина", "Война и мир", "Парижката Света Богородица", "Терез Ракен", "Мадам Бовари". От българските автори харесвам Вазов, Ботев, Яворов.

- Как се забавляваш с дъщеря ти?

- Всяка свободна минута прекарвам с дъщеря си. Тя е моето малко бижу! През летния сезон обичаме да прекарваме времето си на плажа, тъй като живеем в Несебър. Също така пътуваме много, обичаме да пазаруваме заедно и мога да кажа, че тя освен моя дъщеря е и най-добрият ми приятел.