0

М оника Белучи днес празнува 60-ия си рожден ден.

Като една от най-търсените актриси в европейското кино, Белучи непрекъснато дава силни изпълнения - от ранните си дни като модел до пробивната си роля в "Апартаментът". Тя е силна и привлекателна актриса благодарение на способността си да преминава с лекота през различни жанрове - от екшън трилъри до исторически драми.

Ето и 10 от най-известните роли на Моника Белучи, които завладяха публиката по цял свят, докато тя празнува своя 60-и рожден ден:

10. "Дракула"

Току-що завършила кариерата си на модел, Моника Белучи изиграва кратка, но запомняща се роля в готическия филм на ужасите "Дракула" на Франсис Форд Копола. Тя играе една от булките на Дракула - съблазнителна вампирка, която пирува с невинни жертви. Въпреки че е на екрана само за кратко, присъствието ѝ е неоспоримо. Дори и в тази малка роля, зашеметяващата красота и присъствие на екрана на Белучи загатват за значимостта, която тя ще постигне по-късно като актриса.

9. "Апартаментът"

Именно с филма "Апартаментът" на Жил Мимуни Белучи започва да получава по-широко признание. Белучи играе Лиза, млада жена, която наема апартамент в Париж заедно с борещия се за оцеляване писател Макс (в ролята Венсан Касел). Животът им се преплита от страстно и бурно привличане. Чувственото ѝ, но уязвимо превъплъщение ѝ носи номинация за наградата "Сезар" за най-обещаваща актриса и поставя началото на кариерата ѝ на международната сцена.

8. "Малена"

"Малена" на Джузепе Торнаторе е силен и визуално зашеметяващ филм за загубата и устойчивостта по време на войната. Белучи играе Малена Скордия - пленителна жена, чиято красота предизвиква едновременно очарование и преследване в малко сицилианско село по време на Втората световна война. Филмът изследва темите за желанието, самотата и оцеляването, а изпълнението на Белучи добавя дълбочина и емоция. Превъплъщението ѝ в "Малина" затвърждава статута ѝ на икона на европейското кино.

7. "Братството на вълците"

Филмът "Братството на вълците" на Кристоф Ганс е напрегнато историческо фентъзи, чието действие се развива във Франция през 18-и век. Белучи играе Силвия, мистериозна жена, свързана с поредица от брутални убийства, в които участва митичен звяр. Нейното загадъчно и завладяващо изпълнение засилва атмосферата на мистерия и интрига във филма. Богатите визуални ефекти на филма, съчетани с изследването на фолклора и митологията, показват гъвкавостта на Белучи и способността ѝ да се изявява в различни жанрове.

6. "Астерикс и Обеликс: Мисия Клеопатра"

Във френската комедия "Астерикс и Обеликс: Мисия Клеопатра" Белучи играе емблематичната египетска кралица Клеопатра. Филмът проследява кралицата, която наема галските воини Астерикс и Обеликс, за да построят грандиозен дворец за рекордно кратко време. Комедийният тайминг и игривото изпълнение на Белучи придават на ролята лек чар, демонстрирайки способността ѝ да преминава безпроблемно от драматични роли към по-хумористични, семейни филми.

5. "Необратимо"

"Необратимо" на Гаспар Ное е силно провокативен филм, прочут с графичното си насилие и изследването на отмъщението. Белучи играе Алекс, главната героиня, която претърпява жестока травма в разтърсващото централно събитие на историята. Филмът е известен като труден за гледане поради обезпокоителното си съдържание, но Белучи прави изключително изпълнение, изобразявайки уязвимостта и емоционалното страдание със сурова интензивност. "Необратимо" не е за хора със слаби сърца, но е пример за готовността на Белучи да поема предизвикателни роли, които разширяват художествените граници.

4. "Матрицата: Презареждане и Матрицата: Революции"

Научнофантастичният епос на Вачовски "Матрицата: Презарежда" и "Матрицата: Революции" разширява света, първоначално създаден в първия филм. Белучи играе Персефона, изгнаничка в Матрицата, която играе ключова роля в пътуването на Нео. Белучи преуспява в тази елегантна и мистериозна роля, като добавя дълбочина и перспектива към сложния сюжет. Нейното присъствие насища филма със съблазнителна и загадъчна енергия, затвърждавайки мястото на Персефона в попкултурата и подобрявайки сложния разказ на филма.

3. "Страстите Христови"

Филмът "Страстите Христови" на Мел Гибсън разказва за последните часове от живота на Исус Христос. Белучи играе Мария Магдалена, предана последователка на Исус. Изпълнението ѝ е сдържано, но дълбоко въздействащо, представяйки болката и любовта на една жена, която става свидетел на страданията на своя Месия. Превъплъщението на Белучи в образа на Мария Магдалена е мощно представяне на непоколебима вяра и преданост, което привлича вниманието към емоционалната тежест на филма.

2. "Не ми казвай лъжи"

В италианската комедия "Не ми казвай лъжи" Белучи споделя екрана с тогавашния си съпруг Венсан Касел. Историята се върти около двойка, която се бори със собствената си несигурност и страхове в дългосрочна връзка. Белучи оглавява героинята си с чувство за хумор и чувствителност, демонстрирайки способността си да се справя с комедийни роли, като същевременно поддържа осезаема химия с колегата си.

1. "Спектър"

В "Спектър", част от франчайза за Джеймс Бонд с Даниел Крейг в главната роля, Белучи играе Лучия Сиара, красива и загадъчна вдовица, свързана със зловещата организация SPECTRE. Героинята ѝ е едновременно съблазнителна и опасна, добавяйки слой интрига към напрегнатия сюжет на филма. Присъствието на Белучи издига филма, доказвайки, че тя остава звезда, способна да се справи с най-големите имена в индустрията.