0

Н а 15 и 16 юли Пернишката крепост ще се превърне в сцена за третото издание на парк фест „Пейка“. Фестивалът е едно от най-горещите летни младежки събития, което ще избухне като вулкан от мелодии и емоции, а едно от най-важните неща е свободният вход на всяко едно от събитията.

История

Самият фестивал се провежда от 2021 година и е насочен към младежката аудитория. Събитието се осъществява на различни паркови локации в града. Тази година фестът ще се проведе на крепостта. Част от програмата включва концерти, дневни партита, игри, забавления, фен срещи, графити конкурс, чил зона и други. Събитието през 2022 г. бе посетено от над 7000 души. Основни акценти в програмата са DJ парти и концерт с най-актуалните и популярни сред младежите звезди от България и Балканите. До момента гости на сцената на фестивала са били Алекс и Влади, Папи Ханс, 2Bona, FYRE, Torino & Pashata, V:RGO, EMIL TRF, Moneystaxs и други. Зад DJ пулта са заставали Balthazar & JackRock, Christian Craken, Boryana, YTRID, BOBE, DJ STEVEN, VANESSA, Stephan Gee, DJ Choizz, Dj Theo и др.

Гости

Тази година феста ще открие Mascota, който e автор на едни от най-слушаните компилации за клубна хаус музика с милиони слушания в Youtube. Стилът, върху който той създава своите сетове, може да се определи като много импулсивен, енергичен и мелодичен, смесвайки deep, funky, groove и tech звучене. Ден по-късно в миньорския град ще се изсипят цяла плеяда от най-популярните родни звезди сред младежката аудитория у нас. Пионерите на комерсиализирането на латино-регетона Торино и Пашата за втора поредна година ще пеят хитовете си за перничани. За поредна година и Българският рапър Огнян FYRE Павлов атакува сцената на парк фест „Пейка“ за трети път! FYRE създава качествена музика със собствен стил. Той направи така, че французите да слушат български рап. Песента му, посветена на Килиан Мбапе, вдига на крака цял Париж. Нещо повече, чрез своята музика FYRE прави призив за по-динамичен живот, далеч от всички зависимости.

Изненади

Сред толкова много мъже цветето на тазгодишното издание на феста определено ще бъде Дара. Гласовитата чаровница, която стана любимка на България още през 2016-а със заразително мелодичния си сингъл „К‘во не чу“, е подготвила хитов репертоар, с който буквално да взриви пернишката публика. Засега нито Дара, нито някой от колегите й разкриват програмата, която са подготвили за събитието. Много от самите изненади, които чакат публиката, не са разкрити от организаторите, но те обещават две вечери под звездите пълни с емоции, песни и много споделени моменти и настроение.

Македонецът РAJAK идва за феста

Интернет сензацията РAJAK също ще пристигне в Перник в рамките на фестивала. Той набра огромна популярност буквално за часове и се превърна в една от най-актуалните звезди на Северна Македония. Рапърът доминира в големите музикални платформи на Балканите с песента си Bella и всичко, до което се докосне, се превръща в хит. След като през март той бе специален гост в хитов столичен клуб, сега е време да се изяви и на фестивална сцена, и то на крепостта в Перник. РAJAK е роден в Охрид и открива любовта си към музиката, когато е едва на 6-годишна възраст. Причината е само една и това е неговият баща, който е рок китарист. Християн Настески, както е истинското му име, признава, че толкова дълго време е прекарвал в опити да се научи да свири на китара, че най-накрая успява. Така той открива и един друг талант, а именно да композира и пише текстове. Въпреки страстта си към музиката той се записва да учи информатика в университет и днес успешно се справя и с двете свои „амплоа“.