0

- Здравейте, г-н Налока, добре дошъл отново у нас. Помните ли първото си идване в България?

- През март 2019-а бях за пръв път в България. Представях Тони Робинс. Тогава имаше над 6000 души в залата. Срещнах много прекрасни хора и през август с моя бизнес партньор се върнахме отново в България. След това станахме и партньори в живота и създадохме много топла връзка с вашата страна. Впечатлен съм от историята ви. Тя е много интересна, всичко това, което ви се е случвало през годините, е много силно и впечатляващо. Щастлив съм, че имах и възможността да говоря пред 5000 българи в Арената и да им припомня колко невероятни са всъщност като хора.

- Имали сте възможността да работите и с една голяма звезда на България - Ивет Горанова, и то точно преди участието й на Олимпиадата в Токио, където донесе на България златен медал.

- Да, тя вече беше много добра и голяма спортистка още в момента, в който я срещнах. Федерацията и нейните треньори й даваха всичко, от което тя имаше нужда тогава. Това е екипна работа. Това, от което тя имаше нужда, е много малко, буквално милиметър подтикване. Точно това, което казвам и аз в статиите си. На човек му трябва един тласък, за да продължи. И всичко е в главата ти как виждаш перспективите. Точно това направих, дадох й различна перспектива. 

Вляво: Със семейството си., Вдясно: Работи с Ивет Горанова, преди да стане олимпийска шампионка.

 Вляво: Със семейството си., Вдясно: Работи с Ивет Горанова, преди да стане олимпийска шампионка.

- Какво й казахте?

- Припомних й великата история на България и й казах, че е възможно. И тъй като е възможно, тя трябва да го направи. Именно тази малка победа на Ивет вдъхновява цяла една държава и това е нещото, което ще вдъхнови една цяла нация.

- Какъв в вашият съвет към читателите ни, които искат да станат по-успешни? Какво трябва да направят? 

- Първо бих им казал да се осъзнаят. Ние живеем нашия живот в една константа. Като омагьосан кръг. Допускаме едни и същи грешки непрекъснато. Повечето от нас живеят съзнателно в слепота. Точно това искам да ви кажа: „Осъзнайте се“. Вие виждате в мъгла, метафорично казано, и след това, като сложите очила, осъзнавате, че всичко е различно и че реално има перспектива.

Ако искаш да се промениш, то осъзнаването е на първо място. Когато се осъзнаете и вече знаете какви са следващите стъпки, които трябва да предприемете. Втората стъпка може би няма да ви хареса и ще е много по-лесно да си сложите главата като щраус в пясъка, да се скриете и да се държите по лош и неправилен начин, защото не ви харесва това, което виждаме.

- Най-лесно в такъв случай е да се скрием, но не е ли и детска постъпка това?

- Като човешки същества трябва да завършваме, след като сме били в детската градина (смее се). Запитвали ли сте се някога защо там бюрцата са толкова мънички - защото никой не очаква от теб на 30-40 години да си още в детската градина. Много е важно да израснем. Така че стъпка номер две е да започнеш да променяш нещата. И последният съвет, който също няма да ви хареса, е да поискате помощ. Не защото сте слаби, а защото сте силни и искате да продължите напред по-бързо.

- Това ли е най-трудно в днешни дни на хората - да се научат да искат помощ?

- О, да. Когато поискаш помощ, ти се разголваш пред човека, от когото я искаш, ставаш уязвим. Повечето пъти, когато искаш помощ, веднага си казваш, че сега ще видят, че не си толкова добър, колкото мислят, затова всички сме с едни маски постоянно и си казваме „всичко е наред“, но вътрешно страдаме и знаем, че не е така. Затова искайте помощ и намерете някого, който да ви води.

- Само в България ли го има този проблем, или е по целия свят?

- Навсякъде по света е този проблем. От срещите ми с българите разбрах, че вие имате много силни характери - за добро или за лошо. На всички мои прояви аз правя много дълбока трансформация и хората винаги си тръгват разплакани. Когато го правя в други страни, хората си позволяват да влязат в тези емоции. В България е доста по-различно това, което срещам. Тук сте разяждани от емоции отвътре, но си ги задържате в себе си и се стискате да ги покажете. Мисля, че това е от културното наследство на страната ви - когато показваш емоции, ти си слаб.

- Сега сте у нас и с мисията да представите книгата си „Повече“.

- Щастлив съм да споделя, че България е първата страна, на която дадх правата книгата ми да бъде издадена и преведена. Тя бе издадена на 10 март във Великобритания и вече я представих в САЩ, Нидерландия и др. Когато книгата бе готова, веднага дадох правата за превод за България и те го направиха за много кратко време, така че може да я намерите във всяка една книжарница тук. Тя се казва „Повече“.

Ще представи книгата си Повече у нас.

 Ще представи книгата си Повече у нас.

Ще направя представяния на книгата в София и Пловдив и също така през цялата година ще имам много обиколки из страната с промотиране на книгата заедно с моите издатели. В София ви очаквам на 18 юни. 

- Има ли определена възраст, в която е хубаво да се чете тази книга, или всеки може да намери това, което му е нужно, без значение на колко години е?

- Няма възраст, на която да прочетеш книгата. Историите и езикът са за всякаква възраст. В Нидерландия, когато представях книгата, си мислех, че най-младият присъстващ е бил на 16 години. Но се оказа, че имаше момче на 9 години. Колкото по-рано научиш и разбереш нещата, за които говоря, ще спестиш после много време и пари от терапевти, психолози и т.н.

Обществото ни учи, че има една-единствена посока - учиш, намираш си работа, плащаш данъци и след това излизаш в пенсия. Това е концепция преди 18-20 години. В моята книга съм описал, че когато бях малък, говорех с майка ми и й споделих, че аз не мога да се приобщя към този стереотип. За мен винаги има какво повече да научиш, но явно има неща, които трябва да научиш по трудния начин.

- Имали ли сте провали и, както казахте, научени уроци по трудния начин?

- Когато бях на 18, казах: „Мамо, татко, вие сте стари, не разбирате нещата“, и трябваше да си ударя главата в стената 4 пъти и пак не беше достатъчно. На 23 години започнах моя първи бизнес, като си мислех, че знам всичко. И се провалих. Но това не беше всичко.

На 25 г. пореден бизнес по-зле от първия път. На 27 пак опитах - пълен ужас. Тогава продължих и беше прекалено късно, когато осъзнах, че искам помощ и трябва да я поискам. В книгата съм описал моите грешки, за да могат хората да не ги повтарят. Разголих се напълно пред читателите. 

- Не ви ли беше трудно да разголите толкова душата си?

- Вечерта преди книгата да бъде издадена на 19 февруари, исках да спра всичко, защото вече нямаше да имам тайна, щях да съм показал и казал всичко. Хората съпреживяха всичко, което аз съм изживял. Разказвам за моето семейство и за всички загуби, които сме имали. Искам да покажа, че аз съм един от вас, и искам да покажа, че може да направите това, което искате.

ТОВА Е ТОЙ:

  • Той е реномиран международен коуч експерт по бизнес развитие и предприемач
  • Работи с Тони Робинс, Робърт Киосаки, Гари Вий и др.
  • Като мотивационен говорител и коуч, майстор по техниката неуро-шайн (Neuro-Shine Technology) и НЛП (Нервно- лингвистично програмиране)
  • Посвещава невероятния си живот в полза на другите хора, чрез комбинация от духа на любовта и енергията си в полза на хората
  • Книгата му „Повече“ е издадена и преведена у нас