0

А ктьорът и председател на Съюза на артистите в България ще изпее един от хитовете на италианската легенда Адриано Челентано на финала на церемонията по връчването на театралните награди „Икар“ в сряда вечер, научи „Телеграф“.

Той ще изпълни песента IL Figlio Del Dolore, която се превежда като “Синът на болката”. Любопитното е, че в нейния оригинален запис са участвали и нашите специални гости от хор “Български гласове – Ангелите”.

Юбилей

Националните награди за сценични изкуства ИКАР ще бъдат връчени на официална церемония, която ще се проведе от 19:00 ч. в Народен театър „Иван Вазов“ на 27 март – Световния ден на театъра. Събитието е част от XIX издание на Софийския театрален салон на Съюза на артистите в България, който тази година се провежда под мотото „Бойно поле за действие“. Най-престижните награди за сценични изкуства у нас ще бъдат раздадени за 50-и юбилеен път и ще отличат творци в 23 категории. И тази година сцената на Народния театър „Иван Вазов“ ще е домакин за творците и техните най-високи постижения за изминалия театрален сезон.

Холивуд

Водещи на събитието ще бъдат младите актьори Стелиян Радев и Катрин Гачева, които ще изпълнят и музикални откъси заедно с дамския етнохор „Вакари“. И тази година гостите пред Народния театър ще бъдат посрещнати от артистите от трупа „Канетикс“ и жената каучук – Сирма Добрева, а холивудският актьор Димитър Маринов ще връчи една от специалните награди на церемонията.

Три са специалните награди, които се присъждат на доц. д-р Биляна Томова за постижения в преподавателската дейност, сценографът Вечеслав Парапанов ще бъде удостоен с наградата за чест и достойнство на председателя на САБ Христо Мутафчиев, тази година актрисата Мария Каварджикова ще излезе на сцената, за да получи приза за изключителен принос към българския театър.

Приходите от продажбата на билети са предназначени за Здравния фонд на Съюза на артистите в България, чрез който се подпомагат членове на САБ при животоспасяващи операции. От 2007 г. досега благодарение на този фонд са подпомогнати над 150 артисти.