0

З а пръв път влизам в Народния театър, но усещането е сякаш винаги съм била тук. Това заяви за „Телеграф“ литовската актриса Ингеборга Дaпкунайте, известна както с няколко топроли в Холивуд, така и като муза и знаков сценичен партньор на великия Джон Малкович. Актрисата ще играе заедно с голямата холивудска звезда на сцената на Народния театър през февруари 2023 г. във "В самотата на памуковите полета" на Бернар-Мари Колтес, поставена от руския режисьор Тимофей Кулябин.

Визита

Дапунайте бе в България вчера на кратка визита по покана на шефа на Народния театър Васил Василев. Цел на посещението й е опознаване на сцената за изявата с Малкович, както и посещение на „Нора“ от Роман Должанский, интерпретация отново на Кулябин. „Знам малко за българския театър, но мисля, че е достатъчно. Стига ми, че знам името на Явор Гърдев, един режисьор от световна величина“, каза Дапкунайте, като сподели, че с Гърдев се познава от времето, когато той поставя пиеси на сцената на Театъра на нациите в Москва.

Постановка

„...Памуковите полета“ ще е модерно и технологично произведение на изкуството, което ще отвори диалог със зрителя за табутата и забранените теми на вечността. Това е постановка, която разкрива пълната гама на таланта на Малкович, който за мен е абсолютна мистерия. Как той прави нещата, как успява да изнася ролите си, за мен остава пълна мистерия, въпреки че повече от 30 години играя с него“, сподели още Дапкунайте. Тя разказа, че не е имала и миг колебание да приеме поканата на Василев София да стане част от турнето на „Полетата“ веднага след датите в Гърция. „Очаквам с нетърпение срещата си с българската публика и тъй като чувам, че билети няма да има за всички, то обещавам да дойдем и отново след февруари“, каза още литовската актриса.

Интервю с Дапкунайте очаквайте през седмицата във вестник „Телеграф“!