0

- Диан, „Гумени глави“ отново се събират за ударно турне по повод своята 25-годишнина през есента. Откъде започва купонът, къде ще премине и къде ще завърши?

- Много се радвам, че „Гумени глави“ отново ще имаме възможността да бъдем заедно на една сцена за едно наистина разбиващо турне, което ще започне от средата на септември в България и ще завърши на 1 октомври в Лондон, в сърцето на Ситито в клуб Forge. На 16 и 17 септември сме в Терминал 1 в София. Преминаваме през Варна на 23 септември, Пловдив - 24 септемри, Русе - 29 септември, и Плевен - 30 септември. За всички концерти специално от Чикаго ще си дойде Мишо Шамара с едно негово продължение - а именно синът му Лил Ша ще бъде едно приятно допълнение към нашето турне, което ще бъде в стила на старата школа предизвиква новата школа (смее се).

- Какво шоу ще поднесете на феновете на RnB Records ерата и как върви подготовката с оглед на факта, че с Мишо ви дели един океан?

- Подготовката я правим изцяло дистанционно, всеки ден се чуваме с Мишо по няколко пъти. Подготвям музиката в нашето студио. Той ще си дойде, живот и здраве, на 13 септември и започваме дълги репетиции. Самият концерт ще го разделим на две части. Едната част ще бъде шоуо на „Гумени глави“, а другата - шоуто на RnB Records, така че ще чуете най-доброто от тази ера.

- Има ли интерес към събитието?

- Общо взето, нещата отиват към разпродадени концерти навсякъде. Горещо препоръчвам на всички фенове да си вземат билети от предварителната продажба, тъй като те са с малко по-ниски цени. Наближавайки датата на концерта, те ще се покачват. Вярвам, че отново ще се съберем с хиляди наши стари приятели, както и нови фенове, израснали с музиката на RnB Records и на „Гумени глави“.

- Мишо Шамара отдавна живее извън България. Вълнува ли се от срещата с българските фенове?

- Много! Мишо е взел присърце предстоящото турне. По някой път ми звъни и по нощите заради часовата разлика и не можем да калкулираме часа и се будим един друг (смее се). Постоянно си даваме идеи и донаместваме някои щрихи не в музикалната част, а в сценографската. Искаме нашето събитие да бъде не само един концерт, а цялостно преживяване. Повярвайте ми - ще бъде такова. Ще има готини изненади и нови неща, които за първи път ще се чуят на сцената.

- Споменахте, че в концерта ще се включи и синът на Мишо Шамара – Лил Ша. Какво ще пее той?

- Идеята беше обща. С Мишо отдавна се канехме да го направим, тъй като аз наблюдавам кариерта на Лил Ша не по-дълго, отколкото Мишо, защото все пак той е неговият баща (смее се), но виждам, че с всеки изминал ден задобрява и е станал страхотен. Постоянно пуска нови тракове и няма какво да се лъжем - определено става по-добър от баща си (смее се). Много исках да ги събера двамата на една сцена, вече попораснали. Втората част на концерта ни ще започне с по-новата школа, която ще премине към RnB Records ерата.

- На кого са поверени женските вокали и ще има ли гост музиканти, които да се включат в концерта?

- Женските вокали ще бъдат изпети от Дона Пангьозова. Ще имаме гост музиканти. Това е Дани Димитров, нашият китарист, който е от Deep Zone. Ще има и рок елементи, включени в рап музиката, ще бъде доста втвърден звукът. Наистина няма да има много лигави неща. Ще бъде мощно. Всички песни ги преработвам. Придържам се към оригиналите, но да звучат много по-добре към днешна дата и да можем приятно да обърнем клепачите на публиката.

- Подготвили сте и готин мърчандаийз - тениски и шапки на „Гумени глави“. Кой измисли дизайна на логото ГГ и откъде могат да се поръчат?

- Най-интересното е, че към момента има по-голям интерес към тениските и шапките, отколкото към самите билети (смее се). Вярвам, че феновете се подготвят и екипират за концертите, което виждам по техните коментари и съобщения, които получаваме. Това е оригиналното лого на „Гумени глави“ от време оно, както се казва. Леко само го актуализирахме. Тениските са голяма гордост за нас, защото освен че са премиум материали, самите щампи са гумирани. „Гумени глави“ и гумирана щампа, нямаше как да не го направим така. Има ги в различни цветове - черно, бяло, синьо и червено. Шапките са с релефна бродерия и са брутални. Могат да се поръчат във всеки един момент от официалната Фейсбук страница на „Гумени глави“ в лично съобщение.

- Какво означават „Гумени глави“ за вас и каква е историята ви с Мишо Шамара и Вальо Кита?

- Това е една дълга история... (смее се), която започна в началото на 90-те. С Мишо се познаваме много отдавна. С него направихме една група „Хамбургер М1“. После се скарахме, даже се сбихме, той се отдели и си направи собствен проект. Де факто „Гумени глави“ е създаден от Мишо и Вальо. Имаше и едно момче - Добри, което замина в Щатите. Аз впоследствие се влючвах - ту влизах, ту излизах. От 1994 г. и албума „За повече пари“, откакто изпях песента „Даниела“, станах част от групата официално. Така и до ден днешен тримата сме заедно. Събираме се от време на време. Гледаме да е рядко за концерти, за да е по-ексклузивно за хората и го правим през 5-6 години.

- Каква е историята на “Даниела“. Коя е тя?

- Много хора са ме питали и са се чудили коя е тая Даниела. Тя е истинско, реално момиче, което е моята първа ученическа ранна любов. Тя ме остави заради по-голям батко и тогава аз написах тази измислена история, като лепнах името Даниела на лирическия герой - момичето от песента, което впоследствие се оказва травестит. Друг интересен факт е, че именно реалната Даниела, изпява женските припеви в първоначалните версии на песента, която първо е издадена в албума на група „Хамбургер М1“ - "Рап Купон", и после като част от „Гумени глави“ в албума "За повече пари". За мен е много емоционално, защото аз наистина съм изживял всичко това. Имаме много истории, но те не са за разказване (смее се). Някой ден може да издадем една книга и да обясним всичко.

- Вие сте активен професионален музикант. Къде според вас се намират „Гумени глави“ в актуалната рап обстановка у нас?

- Наскоро във Фейсбук пуснах една наша песен с коментар: „Когато хип-хопът не беше джендърски“. В това няма нищо сексуално, но напоследък нещата много се излигавиха. Станаха леки бозички - нещо, което мен лично не ме кефи, но на когото му харесва, нека си ги слуша тези неща. По принцип хип-хопът е бунтарска култура и е редно да си запазва тази енергия и вибрация. В момента много хора - рапъри, не наричат себе си рапъри. Те казват, че са артисти. И пеят уж рап, ма то хем е и чалга, хем и регетон, но се водят рапъри. Много са странни нещата. Истинските рапъри си остават завинаги рапъри. Като чуеш истински рап, и си казваш, че е рап. Всичко останало са комерсиални поп привкусици с цел да достигат до по-масовата публика. Общо взето, това е естественото развитие на музиката и не виним никого. Аз лично бих се изкефил, ако нещата започнат да се връщат към корените си. Говоря за всички стилове, включително и за рок музиката, и за хауса, и за хип-хопа.

„Гумени глави“ е най-успешният рап проект в България. Беше основоположник на различните течения в музиката и неслучайно сега са най-скъпо платената рап група в България за всички времена.

- Извън „Гумени глави“ какво ви предстои с Deep Zone? Подготвяте ли нещо ново за почитателите си?

-До края на октомври програмата ни е фул макс, във Фейсбук пишем къде са следващите ни участия. Обикаляме цяла България, предстоят ни концерти и в чужбина. Нашата певица Ева Мария роди една прекрасна дъщеричка и до момента, в който ще се възстанови, всички участия ги правим с нашата предишна певица Надя. През цялото лято бяхме заедно и направихме страхотни концерти. Предстоят ни още такива. От края на септември Евичка има сериозната нагласа да се върне с нас на сцената, вече като майка – надъхана, презаредена, с подвижна млекоцентрала към нас (смее се). Шегувам се!

Преди няколко дни пуснах една интересна песен с една кубинка, тя е латино денс с фрагмен от мелодийката на „Столичани в повече“, която ми е много любима. Получавам хубави коментари отвсякъде, хората много се кефят. Може да чуете едно различно парче - La Rumba, в нашия Youtube канал.

- Преди месец чухме още едно различно парче - „Мижав интерес“.

- О-о, да. Това е от серията комедийни нюанси. Аз след това пуснах и моя ремикс на „Васко Жабата“. Напук на всичко нещата в един момент придобиват толкова забавен характер, че трябва да се забавляваме на някои идиотщини, които се случват. Тези мелодии превъртат играта и аз искрено се забавлявам, въпреки че хората откровено ги хейтят. Щом народът избира това да е всяко второ стори навсякъде, значи се забавлява. Една от силите на музиката, освен да разчувства, е и да забавлява хората. Нека не го забравяме. Това е фаст фууд мюзик. 25 години след като е създадено, това парче гръмна от Тик-Ток. Не знам дали някой си го е представял, но е факт.

- Кой е Диан Савов извън музиката и съществува ли живот извън музиката?

-Извън музиката се старая да бъда добър съпруг, баща и шофьор (смее се). Това е една приключенска личност, която трябва да бъде опозната лично. Няма как от няколко реда да кажа кой съм.

- Как преминава един ваш ден?

- Ставане, обикновено се случва в някакви хотели и понякога не знам в кой град се намирам. Впоследствие се осъзнавам, хапваме някъде, качваме се на колата, събираме техниката и пътуваме на някъде. Правим саундчек, хапваме, отиваме в хотела, пак на сцената, после афтър партита някъде, ако се поддадем на тези изкушения, а ние не сме чак толкова трудни. Ден за ден, общо взето, но всичко е в границата на разумното. Аз през лятото спрях алкохола и цигарите и това ми даде допълнителна сила. Трудно се живееше вече по този начин и режим. Съветвам всички с по-интензивна работа да спрат или да намалят алкохола и цигарите и всичко около тях.

- С любимата си жена Албена сте заедно от дълги години. Каква е тайната на щастливия брак?

- Няма тайна, няма формула. Трябва да си изживеем миговете, които са ни дадени да бъдем заедно. Баланс между кариерата и семейния живот. В някои моменти се изискват компромиси от двете страни и, естествено, скандалите не са чужди на никое семейство с брак над 10 години. Нормалните неща от живота.

- За какво мечтаете?

- Добър въпрос! Давам си сметка, че някои от детските ми мечти са станали реалност. Аз съм благодарен на Господ, че ме напътства в това, което правя, и ми дава сили. Съдбата ме среща с много интересни хора. Сега си поставям нови цели. Искаме да стъпим здраво на интернационална музикална сцена, с много яки хитове, излезли от нашето студио. Натам се насочват моите мечти. Надявам се България да бъде още по-добро място за живеене за всички нас!

Това е той:

Роден е на 12 ноември 1974 г. във Варна

На 8 г. вече свири на пиано, а съвсем скоро овладява и синтезатора, перкусиите, барабаните и бас китарата

Основател е на един от най-успешните български денс/хаус проекти за всички времена - Deep Zone

Женен, с едно дете