0

М илиардерът Илън Мъск предложи на Уикипедия, която е безплатна онлайн енциклопедия, 1 милиард долара да промени името си на „Дикипедия“.

Собственикът на X, платформата за социални медии, известна преди като Twitter, написа офертата си в пост. Преди това той беше публикувал екранна снимка на лично обжалване от съоснователя на „Wikipedia“- Джими Уелс, в което се посочва, че уебсайтът „не се продава“.

 

„Ще им дам един милиард долара, ако сменят името си на Dickipedia“, написа Мъск. 

Един от потребителите, журналистът Ед Красенщайн, предложи на онлайн енциклопедията да приеме сделката, като каза, че може „винаги да я промените, след като я купите“.„Минимум след една година. Искам да кажа, че не съм глупак, хахаха”, написа Мъск.

Той също така отбеляза, че организацията наема финансови одитори от трети страни, чиито доклади са достъпни за обществеността. Оттогава бележката се актуализира и отбелязва разходите на организацията, 146 милиона долара, и оставя списък с пинчета, уточняващи къде отиват парите по процент.

Уелс е открит критик на Мъск. През май Уелс осъди решението на Мъск да цензурира критиците преди президентските избори в Турция.

„Какво направи Wikipedia: ние отстоявахме нашите принципи и се борихме пред Върховния съд на Турция и спечелихме“, написа Уелс в отговор на публикация от Мъск, защитаваща решението му. „Ето какво означава свободата на изразяване да се третира като принцип, а не като лозунг.“

 

@technologynewsbuffcom Elon Musk offers $1B to Wikipedia if it changes its name #elonmusk #news ♬ nhạc nền - Technology News Buffcom

 

Мъск беше подложен на остри критики в някои среди за дезинформация за X, откакто закупи платформата и въведе редица промени.