0

Р авенството на половете придоби нови измерения, след като мъже не само започнаха да играят художествена гимнастика и синхронно плуване, а решиха да се явяват в конкурси за всякакъв вид миски и плеймейтки.

Така 23-годишната Симона Галинова стана първата в историята на родната надпревара „Мис Плеймейт“ транссексуална красавица, която взе участие в конкурс за сексапилни жени. Участието й предизвика редица коментари, повечето отрицателни. Масовото мнение у нас си е, че мъж няма място да се бори за голямата награда на подобни прояви. Очевидно това не притесни Симона, защото тя развя русата си коса и изпъчи силиконовия си бюст на финала на конкурса.

Рязане

Изкусителната на вид блондинка Симона е родена в Търговище като мъж с името Теодор. Твърди, че си е отрязала мъжкото достойнство и си е извоювала истинска лична карта с женските си имена. “Участвам в конкурса, за да покажа на хората, че транссексуалните изглеждат доста по-добре от много жени“, разказва тогава Симона. От малка мечтаела да е момиче. Предпочитала да играе с момичетата на кукли, а по-късно започнала да харесва момчета. Промяната й стартирала след пубертета, когато първо пиела женски хормони. Веднага забелязала разликата, окосмяването по тялото и лицето й изчезвало, а кожата й станала много по-мека и нежна. Трансформацията й продължила с поставяне на филъри, силикон в гърдите, а най-накрая нейна позната й споменала, че в Бразилия се правели много успешни операции за смяна на пола.

Симона обаче далеч не е поставила революция в това отношение у нас. Преди нея Джулиана Джейма участва в конкурса „Мис Силикон“. Роденият в Пазарджик Георги също от дете усещал, че в него се крие нежна душа. Обличал роклите на майка си, обувал обувките й и ползвала гримовете й. След като завършва гимназия, заминава да живее във Франция, там хората приемали много по-нормално различните и това дава начало на трансформацията й. „Във Франция срещнах човек, който доста промени живота ми. Помогнаха ми мои приятелки транссексуални българки, които живеят там. Сега се чувствам много по-добре“, споделя тогава тя. И добавя: „Трансформацията от Георги към Джулиана стана съвсем естествено, след като винаги съм се чувствала така. Просто поправям грешката на природата и давам смисъл на своя живот - да мога да се чувствам пълноценна. Това е смисълът на всеки един живот все пак“.

Редица операции са в основата на женския й образ. Сред тях са три на носа, премахване на адамовата ябълка, скули и, разбира се силиконови гърди. Така се появява и предложението да участва в конкурса за тунинговани красавици. За разлика от Симона тя обаче към онзи момент не е предприела операция за премахване на мъжкия полов орган. Джейма приема радушно участието си в силиконовото шоу поради няколко причини. Първата - тя е много артистична и има нужда да изявява на таланта си, и второ - желанието да покаже на света това, в което се е превърнала. Участието й тогава в надпреварата, противно на очакванията, не е приета негативно, а напротив.

Еротика

За изненада на всички друга транссексуална става първата участвала в женски конкурс за красота у нас и това е Ива Хаджи. Днес популярната като световен модел мацка се записа за участие в конкурса за най-горещи еротични модели у нас и дори грабна титлата „Най-добър еротичен фотомодел“, а така печели и второто място в надпреварата. Оттам стремежът на Иво да се превърне в Ива се засилва. Следват множество операции и други процедури. Слага си силикон, хиалурон в устните, прави няколко корекции по лицето, а последната новина около нея бе, че се е подложила на операция за премахване на мъжките първични белези. Според мълвата нашенката е забелязана от шеф на голяма модна агенция в Дубай, който дори не подозирал, че тя е родена като мъж. Месеци по-късно тя подписва договор за работа в агенцията срещу космичен за родните условия хонорар.

САЩ, Канада и Испания в челните редици

За пръв път миналата година транссексуална се бори за титлата „Мис САЩ“.

Каталуна Енрикес стана първата транссексуална участничка в американския конкурс за красота, където са представени красиви жени от всички американски щати. Каталуна, която е родена в мъжко тяло, живее живота си като жена и мисли за себе си като за жена. Интересен факт е, че тя е победителка от конкурса „Мис Невада“. Хубавицата е спечелила короната измежду 27 участнички от целия щат, а короната й донесла право да се конкурира с другите финалистки за мис на Щатите в Америка. Каталуна използва това като трибуна, за да обърне вниманието на обществото към транссексуалните. „Моето пътешествие в живота не е най-лесното. Беше мъчение. Бях жертва на психологически и сексуален тормоз. Имах емоционални проблеми. Не притежавах много, докато растях. Нямах подкрепа“, споделя тя.

Вляво-Ива Хаджи (преди Иво Хаджиев) дефилира по бански. Вдясно-някогашния мъж, настояща Джена Талакова, която извоюва правото да се бори за Мис Канада.

 Вляво-Ива Хаджи (преди Иво Хаджиев) дефилира по бански. Вдясно-някогашния мъж, настояща Джена Талакова, която извоюва правото да се бори за Мис Канада.
Личен архив

Транссексуален модел участва и в конкурс за красота “Мис Канада“ - Джена Талакова от Ванкувър. Тя първоначално е дисквалифицирана от проявата. Като причина организаторите изтъкнали, че тя "не се е родила жена". Дни след това обаче на сайта на конкурса се появява съобщение, според което лично Доналд Тръмп, който е собственик на състезанието, е дал благословията си тя да участва.

Оганизаторите на конкурса за красота "Мис Панама" също обявиха, че от 2021 г. в надпреварата могат да участват всички "законно признати от съда, че са жени, дори да не са се родили такива“.

Решението е взето след широки консултации и в съответствие с регламента на организацията "Мис Вселена". Според него „жени, законно признати от съответната страна или територия, могат да участват в него".

Още през 2018 г. Анжела Понс от Испания стана първата транссексуална жена, която участва в конкурса "Мис Вселена".