0

К азват, че тронът на Папата струва 40 милиона евро. Бил от чисто злато. Слуховете твърдят, че подземията на Ватикана са пълни със скъпоценни камъни и скъпоценности изобщо.

В социалните мрежи се показват сравнения между папския трон и гладуващи деца в Африка. Защо само в Африка, не знам, явно този континент е станал символ на глада. Гладуващи има навсякъде и на фона на тази папска разточителност религията ни изглежда наистина вулгарна и необезпечена с милосърдие.

Символите на властта винаги са били такива на могъщество, както при всеки тиранин, например. Нека си припомним социалистическите вили, автомобили, апартаменти и привилегии. Но когато си религиозен представител и водач, смирението може би ще подкрепи тезата, която проповядваш.

Дали този трон е 40 милиона или четири милиона, дали е 4000 евро, остава внушението и мълвата, че докато едни се кичат в регалии и мантии, то животът на други протича с прости парцалчета и хлътнали стомаси. Догматичните попски или папски разпоредби също принадлежат към онзи вид терор, че Бог не ни е създал по Негов образ и подобие, а по подобие на някакви библейски текстове.

Поповете също се къпят в богатства, ставал съм свидетели на доста некрасиви постъпки.

Питам се също, какво прави църквата за привеждане към морал на енориашите си и обобщаването изобщо на понятието морал. Не чух нашенската църква да се изкаже за просяците, за глада, за недоимъка, за този или Онзи парад. Може би са отпечатали нещо в църковните си подлистници, които не стигат до мен.

Един Ошо, мъдрец, в чиито текстове вярвам и чета с удоволствие, приживе е бил укоряван, че притежава колекция от ролс - ройс автомобили. Той обаче също има своите обяснения за това и като ги четеш, започваш едно такова, да му вярваш. Не религиозно, но като бизнес.

Това, в което аз смятам, че е призвана Църквата, независимо от изповеданието си, е да повдига чрез молитви и постъпки вселенския дух. Да доближава нас, земляните, до всеобятния дух, Вселената или както там наричате своя Бог.

Вярвам във вибрациите, а за тях златен трон не трябва. Трябва златна душа, трябва координиране на милионите вярващи, чиято индивидуална сила да се обедини с висшата. За това също не трябват свещи от два лева, нито златни куполи. Да, златото е чудесен проводник, но ако нямаш златна вяра, то молитвите ти ще полепят по опушените стени на храма и ще се сношават с мухите.

Прави са хората да се възмущават от папския трон, но това е само една видима страна на нещата. Колко бюрокрация, какъв чиновнически апарат, ами нашенските - притежават най-скъпите бутици в София, свещоливници, каквото още притежават, пак ми се чини търгашеско. Пред тези храмове висят просяци. А не бива!

*Коментарът е написан специално за "Телеграф"!