0

Б ай Евгени, какво мислиш за Брадъра... Това ме питат 80-годишни хора по улицата. Задавал се нов "Биг Брадър" и аз като участник, коментатор и така да се каже - специалист по шоуто, трябва да им отговоря.

Какво да ти кажа, буля, отвръщам на жената нарекла ме „бай“. Хубаво нещо си е Биг брадъра, цветно и иронично шоу, туря те на мястото, понякога просто ти го туря. Притури се планината, така да се каже, притуря се планината ти от слава и самочувствие, от собствените ти представи за себе си и тези на отсрещните.

Зрителят е зловещ. Но той е и много прецизен, ще ти отвърне искрено на поведението. Ще ти се хили на простотиите, но ако си истински пич, ще оцени и това, ще те спре на улицата, ще те признае.

Чичо Евгени, ако те поканят пак, ще участваш ли, пита една пикла от музикалното училище и аз й казвам със строг тон да не ме нарича чичко. Ами, как тогава да ти викам, пита малката обоистка. Намръщвам се театрално и отвръщам - викай ми... леля. Пълен смях и разбиране чувството ми за хумор.

Разбираме се, че съм просто Евгени, хора като мен не са никога нито чичо, нито бай, нито калеко, за леля да не говорим. Ние нямаме възраст. Имаме биография.

Та да, бих се върнал във "ВИП Брадър", без да се питам поучих ли се от грешките в предишните издания. Защото грешки няма, има само мазоли от опита, които не пречат да се направят нови мазоли. Такива в душата, такива в сърцето и в които са се утаили болката и признанието. Те са като двигателя и бензина, един без друг не могат. Но движат колата ни напред, движат света, а брадъра не е нищо повече или по-малко от един микро свят, капсулиран за брой дни. В дните, в които няма казарма, концепцията на предаването е да ни кали, да приучи към правила, йерархия и да ти издърпа ухото не само пред взвода, а пред всички зрители. И да видиш, че или си неземният пич, който се е смятал за загубеняк, или си загубенякът, мислел се за сваляча на квартала.

Бай Евгени, пита баба Стоилка от съседния вход, мога ли да попитам... Не, бабо Стоилке...  Бай, бай...

*Коментарът е написан специално за "Телеграф"!