0

И ма ли вода на Марс, стъпвали ли са американците на Марс, колко е малкият марс в супера... Все въпроси, на които ако не си отговорите, ще ви трябва поне един Маркс ако някога се качите там, горе.

Какво е планета без утопия, без идеология, без идол... Един Маркс, може и без Енгелс, ще ви посрещне сред червеникавата почва и кратерите ще излъчват обещание за ред и дисциплина, за капитал и капитализъм. Чичо Маркс ще е обръснат, защото гравитацията ще направи от брадата му особена прическа, а в далечината ще има мукавян паметник на Ленин, защото мукавата е била по-лесна да пренасяне и после за унищожение, щом дойдат инакомислещите заселници. От плексиглас ще е паметник на Дана Интернешънъл, която ще е символ на различното, този паметник ще се вее според посоката на вятъра и ще прави вятър на други вятърничави идеи като Марсвизия, за което пък е поканена Вурст. Кончита Вурст. За агент 007 ще има отделен специален кратер, около който ще има холограма на Нейно Величество, обозепочившата Елизабет Втора. Тази холограма ще се променя пак според посоката на вятъра, но поне не за тоя що духа. За наздрорник на холограмата на Елизабет ще бъде назначен духа на Даяна, за постигане на коректно задгробно компенсиране. Пикасо ще бъде придворният художник, като всички портрети ще минават през одобрението на Густав Малер, чиято музика също трябва да бъде надзиравана и одобрена. Някъде трябва да има службица и за Гюстав Климт, който е имал интимни забежки с булката на Малер, но нашата дискретност е пословична.

Да се върнем към Маркс, който е повелител на Марс в някоя далечна реалност. Мисля си за знамето на тази планета под волята на нейният планетарен мислител. Дали двуглав орел, около който се вият змиите на Горгона Медуза или парче от кръст, в смисъл всеки да си носи кръста. На кръста, за да не простине, Маркс ще носи полиестерен колан с електронни нишки, които са свързани директно с катетъра му за всеки случай. Кръстникът ще е там не само като книга и ще се води министър на извънредните работи. Който няма работа, също е подопечен на това министерство. Многоженството на Марс при Маркс ще е позволено, но не и одобрено от сектата на Мун. Разрешителни за влизане в съответните щати - Марс-1, Марс-2 и Марс-3 ще зависят от цената на петрола, макар петрол на червената планета да не е открит. Разменната валутна единица ще е един Марс, към който като лихва за вложение може да получите потъркване с нос от банков служител. Значението на думата Любов ще се измерва с тагване в сайта Марсистка любов точка Лом, сървърите на който ще са базирани  в... Лом. За някои господинчовци на Марс ще има перманентна награда Кукер на годината, а наградите за попфолк ще се казват само "Планета". То се знае коя. Ако има чай на Марс ще има и Драго, така де - драго ми беше да си побърим и днес. Пускам си... Марсилезата.

*Коментарът е написан специално за "Телеграф"!