0

К олекция от картини и скулптури, собственост на 87-годишния френски актьор Ален Делон, беше продадена за повече от осем милиона евро, съобщава агенция Франс прес. Сумата беше два пъти по-висока от предварителната оценка на лотовете.

Търгът се проведе от аукционната къща Bonhams-Cornette de Saint Cyr в Париж. Предметите на изкуството на френската знаменитост вече са са били излагани в Ню Йорк, Женева, Брюксел и Хонконг.

Картината на Раул Дюфи "Плажът в Сент-Адрес" (La plage de Sainte-Adresse, 1906) беше купена за повече от милион евро при предварителна оценка от 600 - 800 хиляди евро. „Арабски кон, вързан за ограда“ (Cheval arabe attaé à un piquet, 1825) на Йожен Дьолакроа беше продаден за 775 хиляди евро, оценката на платното е 400 - 600 хиляди евро.

"Не е изненадващо, че произведенията предизвикаха такъв интерес. Делон е невероятен колекционер с изключителен усет, актьорът е един от най-големите купувачи на рисунки от 60-те и 70-те години, когато те все още не бяха популярни", каза аукционерът Арно Корнет де Сен-Сър.

През 2007 г. Ален Делон вече е продаде няколко съвременни произведения от колекцията си. Тогава той заяви пред вестник Monde, че "мрази посмъртните продажби". През 2016 г. актьорът се отърва от колекцията си от първокласни вина, часовници, оръжия и бронзови скулптури на Рембранд Бугати, а търговете бяха се оказаха много успешни.