0

А ктьорът Гийом Кане, който играе с Леонардо ди Каприо в култовия филм „Плажът“, отказа да е жури на фестивала „Синелибри“, обявиха организаторите.

Гийом Кане и Леонардо ди Каприо в "Плажът".

 Гийом Кане и Леонардо ди Каприо в "Плажът".

Първоначално 51-годишният французин се бе съгласил да е председател на международната конкурсна програма за пълнометражен филм, но в последния момент се извъртял. Причината не е обявена, но веднага е заменен от италианско-аржентинския актьор Игнасио Серико, играл с Клинт Истууд във филма "Трафикантът".

Поезия безкрай

Шотландският писател Ървин Уелш, популярен с романа си "Трейнспотинг", идва в България отново след 20 г. за представянето на документалния филм "Избери Ървин" заедно с режисьора Иън Джефрис.

Шотландският писател Ървин Уелш е популярен с романа си "Трейнспотинг".

 Шотландският писател Ървин Уелш е популярен с романа си "Трейнспотинг".
ЕПА/БГНЕС

Премиерата ще бъде на 16 октомври в кино "Люмиер" в рамките на кино-литературния фестивал "Синелибри", който тази година ще премине под мотото "Поезия безкрай". Издателство "Колибри" пък ще преиздаде емблематичната му книга „Трейнспотинг“. Освен Уелш сред специалните гости на тазгодишното юбилейно десето издание са писателката Капка Касабова, аниматорът Теодор Ушев, режисьорите Дани Розенберг и Миша Пекел и продуцентът Анита Модак-Труран. В журито освен българската актриса Мария Бакалова ще бъдат още актрисата Ан Кюсак, писателката Кристин Льоненс и драматургът Даниел Келман.

Алмодовар

Официалното откриване на "Синелибри" ще бъде на 10 октомври в зала 1 на НДК с прожекция на новия филм на Паоло Сорентино - "Партенопа", малко преди световната му премиера. По време на закриващата церемония на 25 октомври отново в зала 1 пък ще бъде показан филмът "Съседната стая" на Педро Алмодовар, който спечели "Златен лъв" на наскоро провелия се филмов фестивал във Венеция. "Жокера: Лудост за двама", който имаше своята премиера във Венеция, също е част от програмата на "Синелибри".