0

Н овото издание на емблематичния Новогодишен музикален фестивал в Националния дворец на културата ще започне на 13 декември и ще продължи до 1 януари 2024 г. 

Официално начало на фестивала ще постави оперният спектакъл "Калас и Онасис", организиран от Държавна опера - Варна, в партньорство с Националния дворец на културата, който има софийска премиера на 13 декември в зала 1 на НДК. Операта-мюзикъл на Христос Папагеоргиу разказва с брилянтни певчески и танцови изпълнения историята на оперната дива Мария Калас и милиардера Аристотел Онасис, в чиито роли се превъплъщават талантливите Ева Перчемлиева (сопран) и Мариос Андреу (баритон). Аранжиментът и оркестрацията са на Страцимир Павлов, който е и диригент на продукцията, режисурата е дело на Петко Бонев. 

Адамс 

На 19 декември от 19.30 часа ансамбъл "Чинари" ще представи впечатляващ спектакъл по случай 30-годишнината от създаването си. За специалния повод артистите ще покажат най-доброто от своите емблематични събития. Бляскавата програма в най-голямата зала на НДК продължава на 20 декември от 19.00 часа с мюзикъла от Бродуей "Семейство Адамс". Софийската премиера се организира от Държавна опера - Пловдив с подкрепата на НДК.

Тазгодишното издание на Новогодишния музикален фестивал включва и няколко любопитни детски събития, сред които спектакълът "Приключения опасни за герои сладкогласни" по текст на Недялко Йорданов с музиката на Хайгашот Агасян. Музикалната пиеса може да се види на 16 и 17 декември в зала 2 на НДК. Малчуганите могат да посетят и фолклорния концерт за деца на Детски ансамбъл "Росна китка" (16 декември, зала 11 "Люмиер"), Коледния концерт на ученици от Национално музикално училище "Любомир Пипков" (19 декември, зала 11 "Люмиер"), както и традиционния концерт на Детския хор на БНР (21 декември, зала 3).

Финал 

Музикалният фестивал в НДК традиционно ще завърши с празничен новогодишен концерт. В първия ден от Новата година в зала 1 на НДК ще прозвучат изпълненията на Фестивалния симфоничен оркестър с диригент Емил Табаков и солисти виртуозния цигулар Минчо Минчев и младия, но вече доказал се виолончелист Сион Найман. В програмата са включени произведения от Панчо Владигеров, Чайковски, Дворжак, Офенбах, Гершуин, Хачатурян и др.