0

П исателката и сценаристка Милена Фучеджиева се скара яко с режисьора Теодор Ушев заради черната Ан Болейн, видя „Телеграф“ в социалните мрежи.

Тя сподели плакат на минисериала от една от популярните киностраници във Фейсбук, а коментарът й предизвика голяма дискусия, в която се включи и номинираният за „Оскар“.

Тръмп

„Заради такива очевидни тъпотии Тръмп има сериозен шанс да стане президент за втори път. Това не е нито Снежанка, нито Пепеляшка, нито Русалка, не е приказка, а история. Нямам нищо против приказните герои да бъдат играни от хора от различни етноси. Приказките позволяват. Но Ан Болейн е историческа личност, чийто етнос не подлежи на промяна.

Отсечена е главата на бяла жена. Това се нарича подмяна и промиване на мозъци на младите хора. Възмутително“, написа Фучеджиева. „А защо не? Колко години чернокожи са били играни от бели, с black face. На мен ми е интересно да гледам такива филми - променя се контекстът, а това вече е нещо. Нека само изброим колко пъти бели са играли Отело? (аз си спомням един комичен, омазан с кафяв грим Антъни Хопкинс). А в операта, да не говорим... Тогава защо чернокож да не може да играе бял?“, отговори й Тео Ушев.

Манипулации

Писателката обаче твърдо отстояваше тезата си: „Кои сме ние, за да променяме идентичността на една реално съществувала жена? На теб може да ти е интересно, на мен не само не ми е, но го смятам и за дискриминация върху личността на Ан Болейн. Контекстът е ясен, измислен и създаден, за да настройва хората расово едни срещу други.

Ан Болейн е черна и може би и затова й отрязват главата. На мен изобщо не са ми интересни подобни манипулации. Това с black face от доста време не се прави. И да подмениш лицето на реално съществувал човек с black face е исторически перверзно и носител на лъжлива информация за периода, за човека и изобщо за историята на човечеството“.

Фучеджиева дори го заплаши, че след време ще напише сценарий за живота му и ще направи дъщеря му черна. „Тя ще бъде развълнувана“, отвърна на английски режисьорът, а тя продължи: „Не се съмнявам“. „Всичко може да се променя в изкуството. И да се прави по всякакъв начин. Ако искат, и носорог може да сложат да играе исторически личности - ако резултатът е интересен, значи си е струвало. Така мисля аз“, категоричен е Теодор. „Това отваря възможност за чудесна комедия със заглавие „Ан Болейн, кървавата нигерийска принцеса”, обобщи Фучеджиева.