1

К ултово име от соц киното днес мизерства и гаснe в нищета. Няма свой дом, няма приятели и семейство. Остават й контейнерите като шанс за оцеляване. А някога блестяла под прожекторите и я ухажвал първият партиен и държавен лидер на соц републиката.

Красавицата

Най-фаталната жена на бивша Югославия, в която бил влюбен дори Тито – Оливера Катарина, днес е на ръба на бедността. Някога всички се възхищавали на красотата й, а сега тя разпродава вещите си, за да си плати сметките.

Оливера Катарина, днес на 83 години, била мечтата на много мъже с гласа и осанката си,. Българският зрител я помни от култовите киноленти „Кощана“, „Събирачи на пера“,„Дервишът и смъртта“, „Сън“ и др.

Родена е през 1940 г. и е завършила Академията за театър, филм, радио и телевизия в Белград. Ролята й на "Кощана" в театъра е легендарна, а след това идват и успехите й на екрана. 

Среща с Тито

В своята автобиография тя описва срещата си с Йосип Броз Тито, генералисимусът, несменяемият "първи" на СФРЮ: “Срещнах Тито за първи път, когато снимах "Нишка баня". Изведнъж чух, че Тито е в студиото, той седна до камерата и ме загледа. Уволни оператора, за да ме снима сам. Вторият път беше, когато чакахме Нова година със съпруга ми Миладин Шакич. Милан Вукос се приближи до нас и каза, че Тито иска да му пея. Нямаше начин да кажа „не“.

„Винаги реагираше добре, когато пеех и ме харесваше като външен вид. Веднъж, когато се появих, Йованка (б.р. Съпругата на Тито) го бутна и каза: „Ето я, давай“. Така чух. Може би е ревнувала, той изглеждаше като женкар, беше истински мъж, това е сигурно“, добавя някогашната звезда.

Тормозът

„Тормозът, който преживях там, дори не беше заради филма. Поканиха ме да му пея и щях да откажа, ако не бях омъжена, но не исках да създавам проблеми на съпруга си по този начин. Безпрецедентно тормозът започна там, на снимачната площадка. Разни служби - хърватската,федералната SUP, републиканската и военната, всички ме притискаха и казваха, че трябва да му пея. Упражнявах се с тромпетистите от рано сутринта, докато пресипнах. Изведнъж идва Тито, а оркестърът изчезна. Хора в цивилни дрехи се приближиха до мен и ми казаха, че трябва да пея. Нямаше думи на учтивост, бяха много груби.Крещяха да изляза и да пея пред Тито“, спомня си още Оливера.

Отровата

По нейните спомени, по това време са се опитали да я отровят: „ Дадоха ми нещо, от което получих афти в устата. Гърлото, устата, всичко беше в рани. Хранеха ме капка по капка. Не знам кой точно ме отрови", разказва още тя, като неведнъж е споделяла, че подозира за отровата ревнивата съпруга на Тито.

През последните години за някогашната ослепителна красавица се знае малко, тя не се появява публично, а веднъж споделя, че е много самотна и от 20 години няма никой до нея, припомня сръбската преса.

На ръба

Както се писа в медиите, в един момент тя живеела в апартамент под наем в Белград и се наложило да разпродаде мебелите, за да плати сметките си.

"Сама съм между четири стени, забравена от повечето си приятели и колеги. Запазих обаче достойнството си и не съм в депресия. Няма да моля никого за нищо", споделя Оливера пред медиите, докато над нея виси тревогата ще има ли какво да сложи на трапезата си и ще може ли да посрещне утрешния ден без дългове.