0

„Ужасно съм развълнувана, дори съм уплашена, защото както съм казала неведнъж - пускам България в нашия дом“, това каза съпругата на Георги Аспарухов - Величка Маркова-Аспарухова, на старта на снимките на филма „Гунди - легенда за любовта“ в неделя на стадион „Раковски“.

Очакваният с огромен интерес проект ще проследи живота на големия спортист - от срещата му с Лита, до трагичния 30 юни 1971 година, когато Гунди загива в автомобилна катастрофа. Снимките на мащабната продукция ще продължат 2 месеца, а бюджетът му е близо 4 милиона лева, осигурени от частни инвеститори.

Лита и Емил Бонев на снимачната площадка.

 Лита и Емил Бонев на снимачната площадка.
БТА и БУЛФОТО

Доверие

„Вярвам, че ще стане един чудесен филм, който не само ще забавлява, но и ще подскаже на много хора, че могат да се замислят, когато правят нещо. Имам дълбоко доверие в сценариста Емил Бонев, в продуцентите Иван Христов и Андрей Арнаудов и в целия екип, с който те работят. Много им благодаря, ще ме върнат назад във време, в което бих искала да остана“, сподели още развълнувано Лита по време на среща с журналисти. Главната роля е поверена на талантливия актьор от Народен театър „Иван Вазов“ Павел Иванов, който ще има нелеката и отговорна задача да влезе в обувките на избрания за „Футболист на столетието” в България Георги Аспарухов – Гунди. „Отговорността, която решихме заедно аз да поема, мога да кажа само че проверката на времето ще покаже своите резултати. Стараем се всички да направим и невъзможното, за да може филмът да вълнува своите зрители“, сподели Иванов, който чака ролята вече 6 години и за която е свалил килограми и усилено от няколко месеца тренира футбол.

Павел Иванов и Александра Свиленова като Гунди и Лита

 Павел Иванов и Александра Свиленова като Гунди и Лита

Сълзи

Младата Александра Свиленова, студентка 2-ри курс от класа на проф. Ивайло Христов, пък ще се превъплъти в най-голямата любов и вдъхновение на Гунди, неговата съпруга Величка Маркова – Лита. Тя сподели, че се надява да оправдае очакванията към нея и че основното, върху което работи, е да пресъздаде неземната огромна любов, която Лита изпитва към Гунди и към футбола, който е част от него, част от нея и част от живота им. При срещата си с Лита на снимачната площадка Александра се разплака и обеща да даде най-доброто от себе. „След близо 5 години усилена работа, проучване, дискусии и събиране на възможно най-добрия екип днес сме на прага на осъществяването на мечтата, наречена „Гунди – легенда за любовта“. Създадохме една машина на времето, задвижена от над 100 човека на терен и 59 актьори, които ще се включат в заснемането на продукцията, в която ще има много специални ефекти (CGI), дело на копродуцентите ни Immerse FX (Visual Effects Studio), доста каскади, кадри на пълни стадиони от птичи поглед, както и сцени от документалния материал, който сме събрали за живота на Георги Аспарухов“, казват Иван Христов и Андрей Арнаудов по повод старта на снимките.

Консултант

Нелеката задача да ни пренесат в 60-те и 70-те години ще имат режисьорът Димитър Димитров, двигателят и сценарист на проекта Емил Бонев и главният оператор Борис Славков, чиято задача е да сглобят най-добрия отбор от професионалисти. В това отношение важна помощ ще окаже и Станислав Ангелов – Пелето, който влиза в ролята на футболен консултант на продукцията. „За мен това е велика история. Гунди е най-великата личност в историята на нашия футболен клуб, а и за много хора в България. Много е отговорно и важно как точно ще го представим. Филмът е сериозна палитра от различни детайли. Наистина се почувствах доста отговорен в този целия процес. Футболът е начин на живот. Той не е само това, което хората гледат по телевизията. Там се изисква много упоритост, хранене, отношение към спорта и останалата част от живота. Като консултант на филма работя най-вече с главния герой, но и с всички останали, които участват във всички футболни сцени, провеждаме редовен тренировъчен процес“, каза Пелето пред „Телеграф“. Той разкри, че Павел Иванов има обща спортна култура и е безкрайно мотивиран да се справи с възложената му задача.

Павел Иванов и Станислав Ангелов Пелето

 Павел Иванов и Станислав Ангелов  Пелето