0

Д ъщерята на Захари Бахаров усилено върви по стъпките на своя баща.

Едва на 11 години тя вече може да се похвали с първа роля в киното, а това може би е един от най-големите подаръци за актьора, който утре ще отпразнува своя 44-ти рожден ден.

Филм

Къдрокосата красавица, плод на любовта му с журналистката Диана Алексиева, е слабото място на Захари. На 27 март, международния ден на театъра, Кая навърши 11 г., а майка й я поздрави в социалните мрежи с умилителна снимка, на която дърпа ушите на своя баща.

Инстаграм

„Както виждате, тя отдавна му се е качила на главата, затова на този ден първо вдигаме чаши в нейна чест! Кая“, пише под кадъра Алексиева. Тя е подкрепила изцяло решението на дъщеря си да влезе в киното, а Захари със сигурност й дава съвети и насоки.

Лентата, в която се снима - „Да правиш любов“, разказва за децата на соца, като в нея участва и единият от синовете на Деян Ангелов – Ален. Любопитен факт е, че Захари Бахаров участва в лентата на Венци Сариев - „13 август“. Именно там той е разбрал колко талантлив и всеотдаен към това, което прави, е режисьорът, затова и големият брат Бахарови е поверил дъщеря си в негови ръце. Диана и Захари имат и син Максим, на 14 г., който обаче засега поне няма афинитет към киното. 

Любовта между Алексиева и Бахаров започва през 2008 г. Двамата се познават отпреди това, често се засичат, но идва ден, в който Захари я кани да го гледа на сцена. Представлението е „Старицата от Калкута“. След това я кани на вечеря, а днес, 16 години по-късно ,двамата са по-влюбени от всякога, въпреки че Диди, както я наричат приятелите, е с 4 г. по-голяма от своя любим.

Начало

За Захари Бахаров всичко в професията започва през 2003 г. с ролята на престъпник в американския екшън „Пехотинци“. Първият му български филм е едва три години по-късно - „Бунтът на Л.“, но едва ролята му на бивш затворник в „Дзифт“ го направи звезда през 2008 г. 

Продължаваше да се снима в родни продукции. А ролята му на мафиота Иво Андонов в сериала „Под прикритие“ направо го изстреля в звездна орбита. Междувременно засне и участия, все като злодей, в още холивудски продукции и особено забележим е в приключенския „Пазители на наследството“ с Джордж Клуни, Мат Деймън, Кейт Бланшет, Бил Мъри и др., където по сценарий неговият герой се опитва да пречи на техните да спасят произведения на изкуството през войната. Погледът му обаче смрази милиони зрители по света, когато се появи като предводител на едно от племената отвъд Вала в „Игра на тронове“.

Там загина геройски в битка с белите бродници. Ролята му бе малка, но пък забележима, и Холивуд си го хареса за злодей. Би Би Си го преоткриха за света на престъпленията и го направиха в сериала „Баптист“, където е дясната ръка на румънски мафиот, който работи и с нидерландски гангстери, а основното им занимание е трафик на плът от Изток на Запад. Сърбите също много обичат да го канят да бъде мафиот и така се появи в „Южен вятър“.

Такъв е и в британския шпионски сериал „Куци коне“ с Гари Олдман. А в „Мисията невъзможна 7“ е от тези, които отприщват действието в началото на филма. Един взрив в тайна подводница, кръстосваща Северния ледовит океан, и голямото преследване започва.

Екшън

Бахаров признава, че е имал и инциденти при снимките на филмите си, както всеки актьор. Той си спомни: „В „Дзифт“ веднъж щях да счупя камерата и едвам се отървахме. Трябваше да тичам за случката в банята, а зад мен е операторът Емил Христов с 35-килограмова камера, и той тича. Аз съм по гащи, но отгоре съм сложил една кърпа, а тя пада, но аз продължавам да тичам, защото толкова ми е акълът, а операторът се спъна в кърпата, падна на лакти и се опита да задържи камерата. Това беше на втория ден от снимките. Аз тогава направо пребледнях, защото щеше да е много тъпо да счупим камерата заради мен. Но всички се отнесоха много добре с мен. А на почивката Емил Христов дори ме окуражи.“ Това станало в началото на филмовата му кариера. Но подобни неща имало и при снимките на един от епизодите на сериала „Под прикритие“. Спомня си: „На снимките в мола на „Под прикритие“ счупих една маса и не си спомням да се чувствах много виновен. Така стана, имаше екшън.“

Под прикритие

Най-успешният български сериал "Под прикритие“ се завръща с шести сезон, обявиха от БНТ. Снимките ще започнат догодина. Знакови имена като Михаил Билалов, когото помним в ролята на топмафиота Джаро, както и Мариан Вълев, който изигра Росен Гацов-Куката, отново ще бъдат главни действащи лица. За съжаление Захари Бахаров, който се превърна в звезда №1 на България заради ролята си на боса Иво Андонов, няма да участва.

С Духовникова обикалят летните театри

„Какво можем да кажем? Кога? По какъв начин? При какви обстоятелства? Въпреки че приемаме за даденост словото да е свободно, има неща, които вече не могат да бъдат казани. Особено в отношенията между мъжа и жената. Те обаче си казват всичко. Двама герои с адски характери“ - така започва анотацията на спектакъла „Това не го казвай“, в който Захари Бахаров си партнира с Теодора Духовникова под режисурата на Явор Гърдев.

Билети за спектакъла почти никога не могат да се намерят, тъй като се изкупуват веднага след обявяване на събитието. Проверка на „Телеграф“ показа обаче, че ограничено количество билети все още има за летните театър, в който ще гостуват през септември. На 10 септември са в Пловдив, на 11 септември в Бургас, на 12 септември във Варна, на 20 септември в Плевен, а на 2 октомври в „Дом на културата“ Габрово. Френската пиеса от Саломе Льолуш е с три номинации за наградата „Молиер“ 2022 (Най-добра комедия; Най-добър актьор в частен театър; Най-добър автор).

„Това не го казвай!“ е една комедия от диалози в свободен и нестандартен тон. Репликите са остри, но едновременно с това и смешни… Защото са истина. И защото присъстват в живота на всяка една семейна двойка. 

Любим в ролята на Бае Славе в „Чамкория“

Неизменно едно от най-добрите театрални превъплъщения на Захари Бахаров е ролята му на Бае Славе в моноспектакъл „Чамкория“ по едноименния роман на Милен Русков.

Действието се развива в един ден на 1928 г. и обхваща последния за сезона тур на омнибуса на Славе Желязков и неговите пътници от София до Чамкория (Боровец). Обичайното пътуване ще се окаже фатален капан и рамка, която отприщва потока на размишления на простодушния и духовит шофьор с вечно съпътстващия ги опит да открие скрития смисъл на случващото се. През неговите абсурдни истории, проницателни впечатления, скептичен и прагматичен поглед върху света неусетно се изгражда сложната картина на едно от най-бурните времена от българската история.

Актьорът Захари Бахаров внимателно наблюдава и майсторски портретира своя герой. Живият език на Бае Славе на тогавашния софийски диалект и неговата версия за света отпращат дълбоко в особеностите на националния характер и светоглед и провокират потребността от тяхното преосмисляне днес.