0

8600 лв. е началната цена на портрет от кръщенето на цар Борис ІІІ, видя „Телеграф“.

Аукционна къща „Аполон и Меркурий“ организира търг на картини на известни наши и чужди художници в столичен хотел днес, а предложенията са повече от любопитни.

Книга

Сред най-интересните произведения е акварел на хартия 50х40 см. „Княгиня Мария Луиза с малкия Борис“. За неин вероятен автор се смята Чезаре (Цезар) Дрог, който е един от четиримата италиански художници, работили като преподаватели по рисуване в българските гимназии и участвали в художествения живот на страната в последното десетилетие на XIX век. През 2020 г. Анжела Данева издаде книга със събраната информация за дейността на творците. „Според мен този портрет е рисуван по снимка. Борис ІІІ е облечен в роба, която е типична за кръщенетата на царските особи. В двореца Врана най-вероятно се пази оригиналният кадър“, коментира пред „Телеграф“ дългогодишната пиарка на царското семейство Цветелина Узунова.

Мистерия

„Жена с цвете“ на Стоян Венев е най-скъпата картина, предложена в днешния лот - 13 885 лв. Тя е с размери 80х60 см и е двустранна, подписана. Веднага след нея се нарежда „Момиченце в синя рокля“ от Васил Стоилов – 13 300 лв.. Творбата е датирана от 1937 г., подписана и представлява авторска техника върху картон 38х34 см. Наддаването на „Пейзаж с къща с двор“ на Генко Генков, голям 57х77 см, започва от 10 953 лв. Сред картините има и една от мистериозния художник Георги Канела, за когото не се знае дори какъв е по народност - просто се е появил у нас, участвал е в края на XIX век с няколко творби в БГ изложби и изчезва. Неговата „Пред огнището“ от 1909 г. маслени бои върху платно 82х64 см е оценена на 10 757 лв.

Войници

За почитателите на съвременните автори има и такива произведения. „Саркофаг“ Кольо Карамфилов е нарисувал през 1994 г., а сега се предлага за 6454 лв. Неговият син Росен също участва с „Мечтай, докато пушиш“ от 2023 г., с начална цена 587 лв. Легендарният Дечко Узунов е включен в лота с „Портрет на една жена“ - 5085 лв. Ученикът му Светлин Русев е представен с „Българка“, която е нарисувал върху картон с маслени бои през 1991 г. и се продава за 4792 лв. На най-достъпни цени могат да се купят три от картините на Владимир Димитров – Майстора. Негов автопортрет с туш – за 1525 лв., „Екзит“ - за 939 лв., и „Войници“ - за 743 лв., последните две нарисувани с молив върху хартия.