0

А втограф на Христо Явашев – Кристо, върви на актуален търг в Ню Йорк с начална цена от зашеметяващите $1250, научи „Телеграф“.

Той е част от уникално издание на „Ташен“, правено навремето за проекта „Портите“ в Сентръл парк. Търгът е предложен от аукционна къща „Сотбис“. Любопитно е, че без автографа на  Кристо същият том се предлага с $800 по-ниска цена.

2005

Изданието на „Ташен“ е от 2005 г. и е наистина уникално, защото предлага пълна картина към проекта „Портите“ - от началните идеи на Жан-Клод и Кристо до осъществяването на финалната фаза. Има и парче плат 24 см х 24 см от портите, които са се извисявали в централния парк на Ню Йорк. Това е третият том от изданието по въпроса и точно в него се намира автографът на Кристо. Той е разписал само няколко и всичките са номерирани.

Бонус

Като бонус се предлага пътните разходи да са за сметка на „Сотбис“. Изданието е и с уникални снимки, дело на немския фотограф Волфганг Волц. Той документира целия проект от концепцията до реализацията, включващ над 100 рисунки и колажи, както и повече от 1000 снимки на проекта. Кристо и Жан-Клод и Волфганг Волц накрая се подписват. Томът е от 968 страници с твърди корици.

От „Сотбис“ пишат в пояснителните бележки за Кристо и Жан-Клод: „Двойката, най-известна със своите зашеметяващи инсталации, специфични за обекта, преосмисли световните паметници, постигайки десетилетия на координация с държавни служители и еколози, докато обмислят технически решения“.