0

Ч аршаф на Христо Явашев–Кристо се продава на търг в Париж за 40 000 евро, видя „Телеграф“.

Става въпрос за снимка на Кристо на въпросния чаршаф, проснат да опакова под в Германия, а към нея има и оригинална схема на помещенията, върху които се простира, правена лично от българския майстор на авангардното изкуство. Към това има и бонус от няколко парчета плат от чаршафа.

Крефелд

Търгът в Париж е на 1 декември и е под егидата на „Кристис“. Въпросното опаковане с чаршафа е проект в западногерманския град Крефелд през 1971 г. в някои коридори от Музея на Ланге, който сам по себе си е произведение на изкуството и една от най-прочутите сгради в стила Баухаус.

Снимката е придружена с проект върху амбалажна хартия и описания с мостри от самия чаршаф, който прилича на покривало за автомобил. Чаршафът е оценен на сума между 25 и 40 хиляди евро, като се предполага, че най-вероятно ще надхвърли горната граница, защото след кончината на Кристо всякакви негови проекти, рисунки и вещи започнаха скоростно да повишават стойността си.

Рисунки

На въпросния търг в Париж се продават и рисунки за мащабни проекти в Щатите на Кристо и жена му Жан Клод. Единият обаче не е осъществен заради екологични съображения.

Става реч за проект за покриването на река Арканзас. Нарича се „Над реката“ и е предвиждал 9,5 км по течението да бъдат покрити със сребристо и пропускащо светлина фолио. Като платната трябвало да бъдат издигнати на специални панели високо над водата, за да не пречат на природата. Това така и не бе реализирано и през 2017 г. Кристо обяви, че се отказва от проекта. Тук наддаването се очаква да стигне между 28 и 32 хиляди евро, но най-вероятно и то ще надхвърли тези суми.

Вторият проект е скица за опаковане на остров в залива Бискейн, Флорида. Очаква се цената да бъде между 25 и 35 хиляди евро за скицата. Скицата е рисувана върху фотография на острова. През 1983 г. Кристо и Жан Клод опаковат 11 острова край бреговете на Флорида с 600 000 кв. м розов плат.