0

„Бях изнасилена! Не съм крещяла!“. Това признание направи американската актриса Елън Баркин, известна с превъплъщенията си във филмите „Море от любов“ с Ал Пачино и „Бандата на Оушън 3“.

Поводът за изявлението на звездата, която през 2018 г. призна публично, че е била изнасилена на 21 години, е искът на 79-годишната писателка Жан Карол срещу бившия президент на САЩ Доналд Тръмп в съд в Ню Йорк. Жан Карол твърди, че е била изнасилена от магната през 1996 г. в съблекалнята на магазин.

Миналата седмица адвокатът на Тръмп – Джо Такопина притисна писателката, като я попита, защо не е крещяла, като е била изнасилена. „Бях в твърде голяма паника, за да мога да крещя“, заяви тогава Жан Карол.

Постът на Елън Баркин предизвика вълна от признания за изнасилвания в социалните мрежи. Десетки жени разказаха за изживения ужас, като посочиха, че не също не са крещели по време на секс гаврите.

Мнозина очакват, че тази лавина от признания ще доведе до обрат по делото срещу Доналд Тръмп и въобще в процесите срещу изнасилвачи. „Да не крещиш, не означава съгласие“, гласят гневни коментари в нета.

Защитната стратегия на Джо Такопина наподобява тази на адвокатите на холивудския продуцент Харви Уайнстийн. По време на мегапроцеса негов защитник се поинтересува дали бившата актриса и една от тъжителките срещу Уайнстийн - Дженифър Сибел е викала по време на изнасилването и дори я помоли да симулира реакцията си в съда. Сибел обаче отказа да направи това в присъствието на магистратите и зрителите на делото.

Посланието на 69-годишната Баркин доведе до стотици коментари в под поста й в Twitter. За няколко часа публикацията на Елън Баркин събра над 200 000 гледания. Много жени отбелязаха, че разкриват историята си за първи път.

Колективна жалба за изнасилване може да се превърне в повратна точка в полза на писателката в делото срещу Доналд Тръмп, отбелязват различни западни медии.

Елън Баркин не за първи път се намесва в подобни съдебни битки. Преди година тя даде показания срещу бившия си приятел Джони Деп, като заяви, че той е пиянде и веднъж дори я е замерил с бутилка.