0

К артини на стойност между 60 000 и 80 000 на известната художничка Лика Янко са откраднати по поръчка от дома на нейните родственици в София. Най-вероятно извършителите са били двама, а в момента текат разпити на криминалния контингент по линия на културно-историческите ценности, обясниха от МВР пред „Телеграф“.

„Три дни не е имало никой в апартамента. Сестра ми е отишла на 4 февруари. По принцип е доста разхвърляно, защото правим ремонт. Първоначално не е забелязала нищо, но после е видяла, че част от картините ги няма, извадени били изпод рамките. 12 са на брой“, разказа пред „Телеграф“ собственикът Никола Николов.

Особено

„Случаят е доста особен. Изглежда, че са търсили точно картините. Аз си правя сам ремонта. Единствено преди месец и половина идваха майстори да изциклят паркета. Нямаме подозрения. Нито сме известна фамилия, нито фамилиите са ни същите като Лика Янко. Моят дядо е първи братовчед с нея и картините са подарък от нея. Има и други - на Ганчо Карабаджаков, на Живка Пейчева и реплика на Ван Гог“, допълни Никола. По думите му техен приятел направил репликата, и то чисто любителски, така че стойността на платното не знае каква би била. Крадците взели и бижута. „Те бяха на покойната ми майка. Имаше и един наследствен старинен дамски часовник. Всичко налично е предоставено на полицията“, сподели собственикът. Той беше категоричен, че в годините имало доста случаи на крадени картини, които били продадени на нищо неподозиращи ценители. Затова е съгласен да показва откраднатите платна, за да не се окаже някой друг ощетен.

Версии

Проверяват се всички версии. Основата е, че някой е разбрал за картините на Янко и е изпратил крадци да свършат мръсната работа. В района на „Фритьоф Нансен“ има камери, които се преглеждат. На разпит са били привикани известни апаши, които са познати с набезите си по културно-исторически ценности. Проверяват се и антиквариати, да не би платната вече да са пуснати за продажба.

„В случая има една много нагла кражба. Янко е една от най-търсените художнички от това поколение, развивало се в средата и края на ХХ век. Може и кражбата да е поръчка, но не изключвам и да е просто кражба. Проследено е, че дълго време не живеят хора в жилището“, коментира пред „Телеграф“ и галеристът Лаврен Петров. По думите му Янко е била много известна и сред бившия социалистически елит и дори УБО е купувало за родните големци нейни картини. Нейни платна са купували много и хора от дипломатическия корпус у нас. „В този смисъл Янко е известна и в цяла Европа. Нейни картини могат да бъдат изнесени и извън страната. Затова се надявам кражбата да се разследва на национално, а не на териториално ниво. Това не е обикновена домова кражба. Това е кражба, от която би загубила цяла България и културата като цяло“, допълни Петров.