0

Б иографичният филм на Кристофър Нолан за бащата на атомната бомба, "Опенхаймер", изглежда ще бъде твърд фаворит на наградите БАФТА в неделя.

Френската комедия "Анатомия на едно падане" също може да продължи възхода си преди "Оскарите". Изглежда, че няма спиране на носителя на "Златна палма", който беше приветстван в киносалоните и трупа международни награди, което поражда надежди за френски успех в Лос Анджелис през март.

Преди това "Анатомия на едно падане", който разказва за съдебния процес срещу писателка, обвинена в убийството на съпруга си, получи седем номинации от Британската академия и е с номинации за най-добър филм, най-добър режисьор за Жюстин Трие и най-добра актриса за германката Сандра Хюлер.

Както и при другите международни награди, "Опенхаймер", който спечели почти един милиард долара, остава фаворит за неделната гала вечер и може да донесе на Кристофър Нолан първата му награда на БАФТА за най-добър режисьор. Срещу него за наградата ще се борят други двама британски режисьори - Джонатан Глейзър ("Зона на интерес") и Андрю Хайг ("Без да се познаваме"), заедно с Брадли Купър ("Маестрото"), Александър Пейн ("The Holdovers") и Жюстин Трие, единствената жена в надпреварата.

Портретът на Дж. Робърт Опенхаймер, измъченият физик и научен ръководител на проекта "Манхатън" по време на Втората световна война, води в класацията с 13 номинации, включително за най-добра мъжка роля за ирландския актьор Килиън Мърфи.

Зад него се нарежда "Клети създания", мрачната и шеговита комедия, вдъхновена от Франкенщайн и режисирана от Йоргос Лантимос, която е номинирана в 11 категории, включително за най-добра актриса за Ема Стоун.

Очаква се американската звезда да излезе на червения килим в Royal Festival Hall заедно с холивудските звезди Марго Роби, Кери Мълиган и Брадли Купър, преди откриването на церемонията, водена от шотландския "Доктор Кой" Дейвид Тенант.

Редовен участник в събитието, принц Уилям, който е говорил публично само веднъж, откакто обяви, че баща му, крал Чарлз III, е болен от рак, също се очаква в Лондон в неделя вечерта и ще се срещне с няколко от победителите в качеството си на председател на наградите БАФТА. Съпругата му Кейт все още се възстановява от коремната операция през януари.

Сред останалите претенденти историческата фреска на Мартин Скорсезе "Убийци на цветнаТА луна" получи девет номинации, както и "Зона на интерес" - смразяващ филм за ежедневието на семейството на коменданта на нацисткия лагер за изтребление в Аушвиц и носител на Голямата награда в Кан.

Сандра Хюлер, която играе неговата садистична съпруга, също е номинирана в категорията за най-добра актриса в поддържаща роля за този филм.

"Барби", другият комерсиален успех на лятото, режисиран от Грета Гервиг е предложен само за пет награди, включително за най-добра актриса за Марго Роби, предаде БГНЕС.

"Тазгодишната селекция е много вълнуваща и мисля, че ключовата дума е разнообразие", заяви през януари Сара Път, президент на наградите БАФТА, като изрази надежда, че този широк спектър от филми и жанрове ще "насърчи хората да ходят на кино".

С течение на годините в Лондон награждават все по-малко британски актьори: в мъжката категория няма британски представител за найдобра роля или най-добър поддържащ актьор, което се случва за първи път от 1976 г. насам.