0

Н ай-бързият цигулар в света, Дейвид Гарет се завръща в България на стадион „Юнак“ в София. Концертът ще се проведе на 30 август. На сцената в сърцето на столицата виртуозният Дейвид Гарет ще сподели музиката от последния си албум, озаглавен ALIVE – My Soundtrack. Събитието е част от едноименното европейско турне на музиканта, което стартира по-рано тази година.

„Албумът, както и настоящето турне, носят едно много лично и специално изживяване, защото споделям с публиката саундтрака на живота си. Всяка песен има история и разкрива емоция, с която съм се сблъскал най-вече по време на пандемията. Вярвам, че периодът беше изключително труден за всички, ето защо с този концерт искам да накарам хората да се почувстват отново живи и да празнуват живота с музиката ми“, споделя Дейвид Гарет.

Турнето ALIVE ще продължи до октомври месец, а част от песните, които публиката ще чуе на 30 август на стадион „Юнак“, са емблематичните Staying Allive, What a Wonderful World, Beauty and the Beast и Imagine, рок хитовете Enter Sandman и Paint it Black, както и интерпретациите на класически творби като Confutatis на Моцарт и Dance of the Knights на Прокофиев.

Специално за читателите на “Телеграф” Дейвид Гарет даде ексклузивно интервю и разказа малко повече за спектакъла и за спомените си от България.

- Г-н Гарет, българските ви почитатели имат повод за радост, защото на 30 август ще имат възможността да се срещнат отново с вас. Как се чувствате?

- Много съм развълнуван да се върна отново във вашата страна. Наскоро започнахме нашето лайв турне. Публиката приема много радушно спектакъла, който ние сме създали. Много сме горди с това шоу, наречено ALIVE – My Soundtrack, и мисля, че всички, които дойдат да го видят и чуят на стадион “Юнак”, ще си прекарат чудесно. Ще чуят една прекрасна музикална програма, която надявам се ще ги докосне в сърцето.

- Какви са спомените ви от предишното гостуване в България преди пандемията?

- Спомням си, че хората бяха много мили и преживяването, което изпитахме заедно, ще остане в сърцето ми за цял живот. Храната ви е невероятна, вие сте изключително щедри откъм емоции. Културата ви е на много високо ниво. Класическата музика е част от сферата на изкуството, която българите много обичат и ценят. Много съм щастлив, че имах възможността да бъда във вашата страна и, разбира се, още по-щастлив съм, че съм поканен отново и имам възможността да се върна при българските си почитатели.

- Какво шоу готвите за българските си почитатели? Разкажете ни малко повече за спектакъла!

- Мога да ви издам, че в спектакъла има страхотна музика, комбинирана с мултимедийно шоу. Ще има забава, ще има радост. Нещо като празнуване на живота, както подсказва и самото име на турнето ни. Много е вълнуващо. Ще празнуваме добре прекараното време заедно. Ще бъде страхотно, обещавам ви!

- Турнето ви е по повод последния ви албум ALIVE – My Soundtrack. Разкажете ни малко повече за него!

- Първите ни концерти от турнето бяха в Италия и Германия и бяха фантастични, което говори, че хората много харесват и съпреживяват албума. Цялата обиколка ще продължи до средата на ноември, така че шоуто в България ще бъде точно в пика на турнето. Ще имаме концерти и в Южна и в Северна Америка. Знаете ли, много съм щастлив, че имам възможността да представя този спектакъл и албум на живо, защото той беше подготвен отдавна, но както знаете дойде пандемията и нямахме възможност. Но сега вече всичко е почти постарому и се надявам всичко да мине така, както съм си го представял. Програмата така е съставена, че да бъде изпълнена на живо. Тя преминава през историята на музиката. От Фарел Уилямс с тоталния хит Happy до Майкъл Джексън и Рей Чарлз. Ще свиря Моцарт, Прокофиев. Разбира се, няма да минем без рокендрол и “Металика”. Ще има и народни мотиви. С няколко думи бих могъл да го опиша като музикално приключение из света на музиката, на всички нейни стилове, което можете да видите и чуете само ако дойдете на концерта на 30 август на стадион “Юнак”. Моля, заповядайте (смее се).

- Изпълнявате с цигулката си най-големите световни хитове. Има ли песен, която обичате да свирите и никога няма да ви омръзне или пък такава, която хората искат да чуят, а вие не харесвате?

- Не. Знаете ли, винаги избирам такива парчета, с които асоциирам част от моя живот и няма как да ми омръзне да ги изпълнявам. Никога не съм изпадал в ситуация да бъда помолен да изсвиря нещо и аз да не искам или пък да не ми се получи и аз да продължавам да го свиря отново и отново. Това би било ужасно!

- Вие самият как бихте описал саундтрака на своя живот?

- (смее се) Мисля, че всеки има саундтрак на своя живот. Той е свързан с ключови моменти от живота ни, които пък ние свързваме с музиката. Музиката е израз на нашите емоционални състояния - щастие, тъга, ярост, еуфория. Има музика, която свързваме с нашето детство, и винаги като я чуем се сещаме за дадени моменти. Нарекох последния си албум The Soundtrack of My Life, защото той наистина е много разнообразен в музикално отношение.

- Как се чувствате, когато сте на сцената, и имало ли е моменти, в които сте мислели да се откажете от този живот на професионален музикант?

- Не бих казал, че е имало моменти, в които да съм мислел да се откажа. Но този живот е като живота на дете - има моменти, в които си обезкуражен, които са трудни, защото не знаеш какво предстои и кое е правилно или кое не. В деня, в който придобиеш увереност и излизайки на сцена, виждаш, че нещата се получават и всичко става много по-лесно.

- Защо избрахте цигулката за свой музикален инструмент? Колко цигулки имате и коя е най-ценната ви?

- На първо место цигулката е много лесна за носене (смее се). Аз съм голям късметлия, защото моят баща беше в бизнеса с цигулки. Той не е професионален музикант, но може да свири на цигулка и като цяло цигулките винаги са били около мен по един или друг начин. Брат ми първи започна да свири на цигулка. Имам няколко ценни инструмента, разбира се. Може би една от най-ценните, които имам и която хората познават, е на името на Антонио Страдивариус. Имам и цигулка Guarneri del Gesu, която може би е най-скъпата, струва около 12-13 милиона долара, но не това е най-важното. Имам и още няколко, с които свиря понякога тук и там.

- Откъде черпите вдъхновение за вашата музика?

- От главата (смее се). Просто идва в съзнанието ми, въображението ми е богато. Не мога да го обясня. Понякога идва от сънищата ми, те са голямо мое вдъхновение. Имам доста развита фантазия, която ми помага в създаването на музика.

-Кои са артистите, които ви вдъхновяват? Ако имахте възможност да споделите сцената с някого от тях - кого бихте избрал?

-Ох, толкова са много са, може би няма да мога да ги изброя, но пък съм имал възможността да работя с някои от тях. Ако се отнася до цигулари - може би бих посочил Сайръс Фороу. Имал съм възможността и щастието да работя с него. Искам да благодаря на всички мои учители, които са ми показали пътя на цигулката и са ме научили да боравя с нея по най-добрия начин.

-Милиони хора по света ви харесват и ви следват в социалните мрежи. Какво е нещото, което бихте искали да им кажете? Остава ли ви време да си комуникирате с тях?

-В днешно време човек има възможността да комуникира със своите фенове чрез социалните мрежи. Обикновено правя по една или две публикации на ден. По този начин достигам до ужасно много хора и им казвам какво се случва с мен и с моя живот. Не само професионално, но и в личния ми живот. Винаги намирам време за социалните мрежи и да чета коментарите на феновете, защото това не ми отнема много време, а е важно! Мисля, че на всички им е интересно, когато им споделя нещо ново и нещо вълнуващо от моя живот.

-Как се промени живота ви след пандемията?

-Пандемията промени много живота ни, но мисля, че вече се връщаме към старото нормално. Отново пътуваме и свирим в различни части на света, което не можехме да правим през последните две години, в които бяхме затворени вкъщи и реално не можех да свиря за своята публика. През цялото това време публиката ми липсваше ужасно много. По време на пандемията много работих. Даже повече отколкото преди да дойде пандемията. Бях много отегчен, беше ми скучно. Но пък това ме провокира да бъда много продуктивен.

-Кога музиката навлезе във вашия живот и разбрахте, че тя е вашето призвание?

-Музиката винаги е била част от моя живот, даже още преди да започна да свиря на цигулка. Мисля, че у всеки човек има музика, просто зависи дали иска да я слуша или да я възпроизвежда с различен музикален инструменти. Метафорично казано това са като две различни обувки на един и също чифт.

-За какво мечтаете?

-Мечтите ми са като на всеки човек - най-вече мечтая всички да бъдем здрави, да бъдем в добра кондиция на мисълта. Мечтая за големи проекти, които ме окуражават да работя много и по-усърдно, за да радвам хората. Винаги искам да правя нещо ново и по-добро. Затова живея.

-Бихте ли променил нещо в живота си?

-Не! Не искам! Харесвам го такъв, какъвто е.

-Какво ще кажете на читателите на “Телеграф”?

-Заповядайте на шоуто ми в България на 30 август на стадион “Юнак”! Това може би е най-доброто ми шоу! Няма да бъдете разочаровани, обещавам!