0

В печатляващи копия на част от оръжията, които се използват в спектакли от миналото, и днес ще покаже в изложба Народният театър „Иван Вазов“. Най-голямата част от показаните оръжия участват в спектакъла „Хъшове“ на Александър Морфов – представлението, в което „се гърми най-много“, а сред тях е копие от ловната пушка модификация „Лафоше“ и револвер „Гасер“, с който Валери Йорданов стреля в спектакъл.

Огнестрелни

Пушки, пистолети, револвери и карабини, участвали като част от реквизита в представления от 50-те години до днес и принтирани досущ като оригиналите в 3D копия, са част от експозицията, която се открива днес, 5 май, и показва 20 експоната на огнестрелни и газ сигнални оръжия. Експонатите са подредени на втори балкон-юг и ще бъдат специално осветени за по-въздействащ ефект. Изложбата на оръжейните експонати е част от дейностите в рамките на проект „Международно културно сътрудничество за експониране на театралното наследство“.

Изложба

Посетителите на изложбата ще могат да видят и пистолета „Браунинг“, с който играе Валери Йорданов в „Големанов“, газ сигналния револвер „Аркус“, произведен от завода в Лясковец, с който Владо Пенев участва във „Великденско вино“, газ сигналните револвери RM, които се появяват на сцената в „Хъшове“ и „Хоро“, револверите „Булдог“ и „Смит и Уесън“ от „Пиано в тревата“ и „Животът е прекрасен“, карабината „Манлихер-Каркано“ от „Народът на Вазов“. Подборът на експонатите е направен от оръжейника на Народния театър Димитър Красински, чиято длъжност е единствена по рода си в българските театри.