0

П оп певицата Риана ще пее на полувремето на финала на Супербоул през февруари 2023 г. Подготовката за събитието, което е известно с уникално голямата си аудитория и рекордни цени на рекламните спотове, започна през седмицата с дългоочаквания избор на изпълнител. Последните певици, които са били избирани за престижното представяне, са Дженифър Лопес и Шакира, които си поделиха 24 млн. долара.

Всъщност размерът на хонорара е най-малката грижа на Риана. Далеч по-малка от 30-те килограма, които планира да свали до събитието. Певицата от Барбадос е натрупала килограмите покрай скорошната си бременност.

Приходи

По-рано през годината Риана влезе в клуба на милиардерите. Въпреки таланта си богатството няма общо с певческата й кариера. Риана трупа стотици милиони долари от модната си линия за дрехи и козметика. Изключителният й успех се обяснява с нейния подход към клиентите. Близки до певицата казват, че тя умее да накара всеки да се чувства значим, а в същото време държи да подчертае, че е обикновено момиче. Тя не се колебае да рекламира лично собствената си линия бельо, като при това се появява често в много разголени фотосесии.

В началото на тази година певицата се отдала на шумен купон в луксозен ресторант в Ню Йорк. Помолила управата да остави ресторанта отворен след работно време. Купонът продължил до два след полунощ, но не това сащисало персонала. След като и последният гост си тръгнал, Риана сменила тоалета с дънки и раздърпана тениска, вързала си кърпа на главата, грабнала един парцал и започнала да търка пода. Не се спряла, докато всичко не било излъскано. Въпреки нетрадиционните си подходи в бизнеса и живота, Риана, която е на 38 години, съвсем не е най-младата милиардерка в света. Пред нея е ненавършилата 26 Кайли Дженър.

Новата вълна

Звездата в света на богатите за 2022 г. е норвежкият модел Густав Магнар Витсо. Той е благословен с убийствен външен вид и 4,2 милиарда долара. Баща му, който също се казва Густав, основава една от най-големите компании, производители на сьомга в света, Salmar ASA през 1991 г. и подарява своя дял на единственото си дете близо 22 години по-късно. Моделът, който стана милиардер на 18 години, сега живее със стафордширския си бултериер Аро в пентхаус в Осло с изглед към брега на Акер Бриге.

Витсо казва пред The Telegraph „Не бях по-беден или по-богат в деня, когато наследих акциите. Това все още е компанията на баща ми, той взема решенията. Това е основно документация. Не е като парите незабавно да потекат към в банковата ви сметка.“

Витсо няма нужда да работи, но той твърди, че не може да мързелува. Работи на три места едновременно. Той е модел, управлява инвестиционни потоци и подкрепя иновативни стартъпи. За капак е ангажиран и с активна благотворителна дейност на фондацията си. Витсо може да бъде видян почти всеки ден да разхожда кучето си в центъра на Осло. Той е непретенциозен към скъпите играчки с изключение единствено на любимото си „Ламборгини Урус“ за 200 хил. евро.

Още по-небрежен към скъпите играчки е Райън Бреслоу. Роденият и израснал в Маями младеж е зарязал университета, защото сметнал, че там си губи времето. Вместо това потънал в софтуерни приложения. Резултатът била платформата за онлайн разплащания Bolt. Тя позволява на търговците на дребно светкавично и само с един клик да получават в банковите си сметки плащанията за всяка покупка. Bolt в момента се оценява на 11 млрд. долара. Въпреки че е милиардер, Бреслоу продължава да живее в обикновен тристаен апартамент в покрайнините на града. Той изобщо не обича да се шуми около него. Постовете му в социалните мрежи са свързани единствено с бизнеса. Бреслоу почти не напуска дома си. Обича да танцува на диско и хаус музика, но само когато е сам и никой не го гледа. Според последната класация на „Форбс” в света в момента има почти 2700 милиардери.

Двойка

Педро Франчески и Енрике Дубурас правят първия си милиард, преди да са навършили пълнолетие. Двамата бразилци били възмутени от факта, че банките не давали заеми и не отпускали корпоративни кредитни карти за новосъздадени компании. Двамата създават компанията Brex. Няколко години и три милиарда долара по-късно финансовият конгломерат става лидер в разплащанията и рисковото кредитиране. Франчески започнал да се занимава с компютърно програмиране, когато бил още на 9 г. На 12 намерил място в елитния клуб на хакерите, като разбил чисто новата по онова време 3G платформа на Айфон. Бил особняк и един ден решил да се изнесе от дома си след поредния скандал с майка си. Нямал никакви пари и се пробвал на състезание за най-добър хакер в Маями. Размазал конкуренцията и спечелил първите си 50 хил. долара. Покрай програмирането се запознава в Туитър с Енрике. Оттогава двамата са неразделни.

С норвежки адрес е и следващата двойка милиардери. През 2016 г. Александра Андерсен стана милиардер, като току-що беше навършила пълнолетие. Тя дължи богатството си на наследство от баща си Йохан, който бе един от най-големите собственици на недвижими имоти в Норвегия. Неговото богатство е причината и другата му дъщеря – Катарина, също да е милиардер. Александра е по-спестовната от двете. Тя споделя, че още е на скромна месечна издръжка. Въпреки че е много успешен състезател по конен спорт, тя пести всяка стотинка от наградните фондове, за да си купи чанта или друг аксесоар. Катарина е по-щурата от двете сестри и миналата година отнесе рекордна глоба от 32 хил. долара за шофирани в нетрезво състояние. Въпреки изцепките тя успя да завърши мениджмънт в престижния колеж „Регент”.

Лукс

Далеч по-разточителен е Остин Ръсел, който през 2020 г. бе обявен за най-младия милиардер, тръгнал от нулата. Той създава своята компания Luminar и бързо се превръща във водещ доставчик на компоненти за автономни автомобили. Остин зарязва ученето в Стандфордския университет още през първата година, като казва, че в колежите те научават на много полезни неща, но ако искаш големия пробив – мястото за учене е животът. За разлика от другите млади богаташи Остин не пести от лукс. Миналата година той пръсна 83 млн. долара за къща с 19 тоалетни в предградие на Лос Анджелис.