0

А ктьорът Атанас Михайлов стана пожарникар в двеминутно видео, посветено на превенцията срещу нарушителите на пътя. 

Клипът е фокусиран върху проблема с неправилното паркиране по улици и булеварди, което често препятства преминаването на линейки и противопожарни автомобили. 

Толеранс

Видеото е заснето в Бургас, като са използвани реални ситуации с неправилно паркирани автомобили. Освен че играе ролята на един от пожарникарите, Атанас Михайлов е също режисьор и сценарист на клипа, а оператор е Христо Христов. Проектът е финансиран от община Бургас, а инициативата за него е на местния общински съвет. В 2 минути време са представени най-често срещаните ситуации, при които неправилното паркиране може да се окаже фатално. "Това са ситуации, в които имаме паркирани автомобили, пуснати на аварийни, които буквално запушват важни пътни артерии.

Видеото завършва със сцена, представяща една изплашена и разтревожена майка пред горяща сграда, която се чуди защо пожарната закъснява. Един пожар се разгорява средно за 10 минути, а пожарната може стигне до мястото за 5 до 7 минути, тоест има 3 минути толеранс, които са решаващи, и това са трите минути разстояние между живота и смъртта. Всеки си казва - аз само за малко спирам! Но точно това спиране за 20 секунди може да убие човек", разказва пред „Телеграф“ Атанас Михайлов за посланието, което носи видеото.

Линейки

В клипа участват четирима възпитаници на Киноакадемията за таланти, сред които е и 4-годишно дете. Директорът на РДПБЗН - Бургас, комисар Николай Николаев също се появява в лентата. Във видеото участват общо над 20 души, сред които и действащи пожарникари. За сцените са използвани реални ситуации, като са заснети най-проблемните улици в Бургас, по които заради неправилно паркирани коли, линейки и пожарни не могат да преминават. Видеото тръгва другата седмица, веднага след празниците и ще бъде презентирано в цялата страна преди кинопрожекции, на фестивали, кинопрегледи, в държавни институции.