0

Р ежисьорът Виктор Божинов съди продуцента на последния си филм „Голата истина за група Жигули“ Кръстьо Ламбев, обяви самият той.

„След дълго умуване, накрая го реших... Заведох дело срещу продуцента Кръстьо Ламбев и „Консепт Студио“ - "продуцент" на "Голата истина за група Жигули". Формалните причини са неизпълнение на клаузи в договора, които дефинират начина на разпределение на приходите от различните ползватели. Филмът имаше изключителен успех, но към момента никой от авторите не е видял цялостен и подробен отчет за приходите, на базата, на който да се прецизират договорените отчисления за използване“, заяви Божинов.

Неустойка

Той коментира пред „Телеграф“, че от година и половина Ламбев се крие и няма ни вест, ни кост от него. „Последно обеща, че за Коледа 2022 г. ще даде отчетите и още не ги е дал. Затова преди три месеца му пратих нотариална покана и след като нямаше отговор, преди две седмици с адвокат Мариана Андреева пуснахме жалбата в съда“, каза режисьорът. Той разкри, че Ламбев има студио за цветни корекции и за пръв път е работил с него по сериала „Връзки“, а последно – по първия сезон на „Вина“. „Той взима по-малко пари, за да направи постпродукцията на един филм, а после се пише копродуцент. Всъщност няма никакъв продуцентски опит и за мен това е недобросъвестност. Мога да му искам и неустойка, по договор тя е доста сериозна сума“, каза още Божинов.

Стотинка

Той сподели, че е приел предложението на Ламбев, защото лентата е заснета през пандемията с нищожен бюджет и голяма част от екипа е работил на много занижени ставки само и само да се случи. „По договор продуцентът е приел задължението да дава отчети на всеки 6 месеца в първите години на използване. То не беше криене, то не беше лъгане със сроковете, то не бяха опити да се крият приходи и да се претендира за огромни разходи. Филмът мина силно по кината и в онлайн платформи, беше излъчен няколко пъти в най-гледаното време на една от най-големите частни телевизии. Многократно повтарян в дъщерните канали! Приходите от реклами са доста! Да не говорим за всичките кабелни оператори, които препредават програмите и събират такси! До авторите – нито стотинка“, казва режисьорът.

„Телеграф“ направи опит да се свърже с Кръстьо Ламбев на оставения на „Консепт Студио“ телефон, но при позвъняване, се чуваше съобщението „Телефонът на абоната е изключен или е извън обхват“.