0

К расива руска инфлуенсърка, известна като „Кралицата на криптото“, е измамила нищо неподозиращи инвеститори с над 22 милиона долара, които след това е изпратила на украинските войски на фона на продължаващата война, сочи разследване, пише New York Post.

Руските власти твърдят, че 24-годишната Валерия Федякина се е представяла като експерт по криптовалута в социалните мрежи, за да спечели доверието на най-малко четири жертви, от които по-късно е откраднала милиони, съобщи NewsX.

Инфлуенсърката, която се наричаше „Битмама“ в социалните мрежи, се представяше за експерт по криптовалута с офиси в Москва, Дубай, Монако, Сърбия и Турция и убеждаваше жертвите си да й доверят милионите си, съобщава още CryptoNews.

Нейните жертви разкриват, че са загубили огромни суми пари, включително един, който каза, че е загубил 70 милиона долара.

След приключване на разследването полицията в Русия обяви, че Федякина е успяла да открадне около 22 милиона долара само за два месеца.

Полицията казва, че Федякина е извършил измамата, като е убедила инвеститорите да прехвърлят парите си в дубайска криптовалута, за да избегнат банковите ограничения.

Жертвите твърдят, че след това им е обещала 1% бонус върху парите, които са й изпратили, след като бъдат превърнати в крипто.

Парите обаче бързо изчезнали, тъй като Федякина ги насочила към въоръжените сили на Украйна, за да помогне в борбата им срещу инвазията на Русия.

Федякина беше арестувана през септември 2023 г. при опит да напусне Русия с полет за ОАЕ и поставена в предварителен арест.

Очаква се тя да бъде официално обвинена следващия месец и е изправена до 10 години затвор, ако бъде осъдена, се посочва в разследването.

Тогава тя беше бременна в шестия месец, но съдът отказа да й даде по-леко наказание домашен арест. Тя беше принудена да се върне в ареста, след като роди в специален родилен дом.

Защитата на Федякина отхвърли твърденията за измама и каза пред руските медии, че тя подкрепя нахлуването на Русия в Украйна и е готова да дари средства в подкрепа на армията на Москва.

Нейните адвокати също твърдят, че тя е била жертва на заговор и е използвала собствените си средства, за да плати на клиентите, които според нея никога не са й върнали парите.