0

М ижав интерес за сватба в Деня на влюбените в цялата страна отчитат в ритуалните зали, показа проверка на „Телеграф“.

Към 9 февруари в Столичен дом за радостни обреди само 16 двойки за направили резервация да сключат брак навръх Св. Валентин, посочи директорът на институцията Любомир Ковачев. Предвид това, че от две години записването за сватба в София се осъществява предимно онлайн през сайта ни svatbi.sofia.bg, вероятността тези бройки да се променят не е малка, обясни Ковачев.

Минало

В Стара Загора и Русе мераклии началото на семейния им живот да е белязан от Деня на влюбените няма, обявиха от бюрата за сватбени тържества в двата града. „Преди години имаше бум на сватби в Деня на влюбените, както и на дати с повтарящи се цифpи, но отдавна не е така“, поясни Красимира Стоянова от бюрото в Стара Загора.

На 14 февруари ще бъдат сключени 3 граждански брака в Бургас, въпреки че се пада делничен ден, а в Разлог една двойка ще се венчае.

Алтернатива

През 2024 г. интересът към сватбите във Варна е висок, въпреки че годината е високосна. Денят на влюбените пък се е наложил като предпочитана дата за сключване на брак. Тази година за 14 февруари имаме около 10 записани, но всеки ден броят им се променя с появата на нови кандидати.

Можеше да са още повече, но датата е в средата на седмицата. Интерес сред младоженците от Варна има и за 29 февруари. Така те ще празнуват годишнина от сватбата си веднъж на четири години. Досега три двойки в морската ни столица са заявили желание да сключат граждански брак на тази дата, но очакваме да са повече, тъй като много се записват в последния момент, казват от общинската фирма „Обреди“.

Във Варна интересът към сватбите е висок, въпреки че годината е високосна

 Във Варна интересът към сватбите е висок, въпреки че годината е високосна
Добромир Радушев

Места

Много от влюбените предпочитат да платят за изнесен навън ритуал, който струва 120 лева. Най-харесваните места за това са край езерото в зеления и красив парк на Разлог, както и в гoлф комплекса край града, където величествената Пирин планина е като декор на сватбеното събитие.

Все повече сватбени ритуали се провеждат край храма на пророчицата Ванга в местността Рупите. От години тук си казват заветното „да” влюбени от общините Петрич и Сандански. Но има и интерес от хора от Перник и София, както и от много други краища на страната.

40 двойки са сключили брак в местността Рупите миналата година

 40 двойки са сключили брак в местността Рупите миналата година
Владимир Симеонов

Всяка година във вярност в местността Рупите на загасналия преди векове вулкан, наричан днес Кожух планина, се вричат по 30-40 двойки. Някои от тях идват от чужбина, за да се оженят на обявеното за свято и силноенергийно от Ванга място. Освен това Рилският манастир също е сред най- желаните от младоженците.

Библиотека

В Стара Загора пък 120 лева струва сключването на граждански брак в ритуалната зала на Регионална библиотека „Захари Княжески“. Сред предпочитаните места за тези ритуали е още Аязмото. В Търново пък красивата местност на Арбанаси е хит за влюбените, които търсят място, където да се врекат във вечна любов. Църквата „Свети Четиридесет мъченици“ също е предпочитана от двойките.

Храм "Св.40 мъченици"

 Храм "Св.40 мъченици"
РИМ Велико Търново

Намира се в подножието на крепостта Царевец във Велико Търново. Храмът е паметник на културата и е тясно свързан с историята на България. Културен център Морското кaзино, което е разположено на
брега, е любимо място за венчавки в Бургас. Именно там повечето двойки избират да си кажат заветното "да".

Традиционалистите предпочитат ритуалната зала „Вардар“.

Остров

През лятото пък остров Света Анастасия се превръща в сватбена дестинация номер 1. В София изнесените ритуали се провеждат основно в ресторанта, където ще продължи сватбата, обясни Любомир Ковачев.

За миналата година те са били 62, като таксата, която се заплаща, е 327 лева. Стандартната такса за ритуал в зала е 27 лева. Сватбените ритуали, извършени в София през 2023 г., са 4378.

Най-предпочитан месец е септември, а най-слаб е януари. Например за миналата година съотношението е 664 през септември към 248 януари. Сватбите във Варна поскъпнаха от миналата година, но въпреки това не са понижили интереса към венчавките и над 1070 двойки са сключили брак през 2023 г.

Най-евтиният вариант за сключване на брак е 35 лева с подписване в канцеларията през делничен ден. В зала подписите струват 120 лева, а битовият ритуал в почивен ден е 600 лева.

Избират най-забавна снимка в Русе

По повод 14 февруари Община Русе обяви конкурс за най- забавна снимка от сватбения ден. Няма значение дали той се е състоял наскоро или преди много години, но има изискване брачната двойка да е с настоящ или постоянен адрес на територията на общината. Специално жури ще избере трите най-забавни сватбени фотографии.

Търси се и най-възрастната брачна двойка в Русе, която да сподели как са запазили брака си и да даде съвет какво е важно, за да не угасне уважението и обичта между мъжа и жената в едно семейство.

Подписват на 24 февруари, датата е огледална

Повече двойки са пожелали да сключат граждански брак на 24 февруари в Бургас. Те са общо шест, въпреки че датата спада към студените зимни месеци и не е предпочитана като бракосъчетанията от май до септември. Интересът се дължи на подредбата на цифрите 24.02, които представляват огледално изписване на настоящата година: 2024. Това е "магията на числата", която според много хора може да им донесе сигурност и щастие.

Само една венчавка в
най-големия храм в София

Само една венчавка има записана за целия месец февруари в най-големия храм в столицата. Това съобщи пред „Телеграф“ Васил Танев, свещеник в раннохристиянската базилика „Св. София“. Тя е и най-старата действаща черква, основана през IV век. От нея по-голяма е единствено „Свети Александър Невски“, но там доста от църковните тайнства са забранени заради патриаршеския статут на катедралата.

Храм "Св. София"

 Храм "Св. София"
Архив

„Може би в местата за граждански брак интересът може да е по- засилен“ , изтъкна отец Васил. Духовникът обясни липсата на интерес към църковния брак с ширещите се нрави в обществото.

„То възпитанието в свободия дотам води - дефицити не само в нравствен, но и в духовен план. Как да говорим за вяра, любов и Църква, при положение че непрестанно ни се пропагандира колко е нормално мъж да
бъде с мъж, а жената с жена“, съжали протойереят.

*По темата работиха: Елена Анастасова, Елена Дюлгерова, Любомир Старидолски,
Елена Иванова, Жанета Йорданова, Владимир Симеонов, Добромир Радушев