0

Д нес изглежда невъзможно да си представим хита „Гладиатор“ без участието на Ръсел Кроу, но филмът е застрашен от провал още преди старта на снимките.

„Бях сигурен в способностите си като главен герой. Това, в което не бях сигурен, беше, че това е правилният филм“, каза актьорът в интервю заVanity Fair.

„В основата на това, което правехме, беше страхотна идея, но сценарият беше боклук. Абсолютен боклук. Няколко пъти си помислих: „Може би трябва да се кача на самолета и да се махна от тук", обясни Кроу.

Режисьорът на касовата кинолента Ридли Скот обаче успял да разубеди известния актьор да остане в проекта.

„Иска ми се всеки млад актьор да участва във филм като „Гладиатор“. Направихме този филм през 1999 г. и се обзалагам, че някъде по света и в момента го излъчват в най-гледаното време“, заяви Ръсел Кроу.

Не за първи път Кроу говори за създаването на филма. Първата чернова на сценария на „Гладиатор“ е базирана на историята на сина на Марк Аврелий Комод и е вдъхновена от романа на Даниел П. Маникс от 1958 г. „Онези, които ще умрат“. Името на главния герой е Нарцис идва от името на боеца, който според историческите източници е удушил император Комод.

Сред първите промени, които Ръсел Кроу поискал от изпълнителните продуценти е смяна на името на неговия герой.

„Обясних им, че няма смисъл. Това предполага нарцисизъм и никой няма да се интересува от герой с това име“, уточни актьорът.

Така Кроу свързва своя герой Максимус с философските размишления на самия Марк Аврелий.

„Никой друг освен Ридли Скот нямаше представа за какво говоря. Те не знаеха, че Марк Аврелий е бил и философ. Затова купих копия на „Разговори със себе си“ за всички“, разкри Ръсел Кроу.

„Докато работехме по сценария заедно с Ридли Скот, започнахме да изрязваме всички реплики, които не се вписваха. Две седмици преди старта на снимките на „Гладиатор“ бяха останали само 21 страници от сценария. Тогава Ридли каза: „Трябва да продължим напред и да имаме вяра, че ще преодолеем тази бъркотия. Така и стана!“, заключи Кроу.